Zimska fantazija u prijestolnici kulture 2022.

Foto: Aleksandar Milutinović

ZIMSKO doba nam je stiglo, a s njim i brojne zimske radosti, praznici, darivanja, veselja i druženja. Brojne manifestacije koje nas očekuju u blagdanskom periodu, kao i na samom početku naredne godine, doprinijet će novosadskoj Zimskoj fantaziji, a ulaskom u Novu godinu, grad Novi Sad i službeno će postati Europska prijestolnica kulture.

Tijekom prosinca i siječnja, a posebno između dva Božića, novosadski trgovi i ulice pretvoreni su u mini koncertne podije, mjesta univerzalnih poruka, ljubavi, sreće, darivanja, mjesta otvorenog srca za sve ljude. Omiljeni zimski festival koji svojim raznovrsnim programima upotpunjuje slavljeničku atmosferu – "Novosadski Zimzolend" – do kraja prosinca pretvara centar grada u pravu zimsku bajku, nudeći vam vožnju fijakerom, blagdansku glazbu, legendarne vojvođanske specijalitete i mnoštvo zanimljivih proizvoda koje možete darovati svojim najdražima. Paralelno s ovim festivalom, na platou ispred TC Promenada, održat će se zimski festival "Božićna čarolija". Da bi vaša Zimska fantazija bila potpuna, tu je i magična "Ledena šuma"! Tijekom prosinca i siječnja staze Dunavskog parka pretvaraju se u klizališta, dok sijalicama okićeno drveće pretvara cijeli park u pravu zimsku bajku. Pred sam doček Nove godine, već tradicionalno Novi Sad je domaćin Božićno-novogodišnjim koncertima, dok će Noćni bazar, pred sam kraj prosinca, pružiti večernju zabavu i uvertiru za novogodišnji provod. Za sve zaljubljenike u trail trčanje, hiking i nordijsko hodanje, kraj ove godine obilježit će se održanjem druge po redu zimske trke pod nazivom "Winter Trail Race" na Fruškoj gori. 
O točnim datumima i lokacijama ovih i drugih manifestacija, prijedlozima za produžene vikende, prijedlozima za obilazak vinarija, čardi, salaša, kao i šoping mjestima, posjetite stranicu Turističke organizacije Grada Novog Sada (www.novisad.travel)

Novosadska zimska fantazija ne može se u potpunosti doživjeti, ako barem jedan dan ne posvetite obilasku čuvenih čardi, salaša ili vinarija na Fruškoj gori. Topla i ušuškana atmosfera na ovim čarobnim mjestima u okolini Novog Sada obogatit će vaš boravak. 

A kada zima uđe u svoj zenit, i kada ponoć najavi dolazak 2022. godine, Novi Sad ulazi u godinu tijekom koje će nositi prestižnu titulu -  Europska prijestolnica kulture!

U godinu titule, Novi Sad će ući programom "Doček", pa će tako 31. prosinca, biti izvedena predstava "Tesla izumetnik” Srpskog narodnog kazališta. Doček 2022. godine obilježit će i festival svjetla "Tesla – svjetlosna galerija", kao i brojni koncerti koji će biti održani u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

Upravo najsvečaniji dan u okviru "Dočeka" bit će 13. siječanj kada je zakazano svečano otvaranje koje će obilježiti multimedijalna predstava "Zeniteum :: 2022". Multimedijalna predstava će kroz umjetnost slaviti velika imena srpske nauke – Milevu Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića. Svečano otvaranje obilježit će i velika nesvakidašnja izložba "Vreme i vaseljena", kao i izložbe, koncerti i performansi na više desetina lokacija u gradu, koji će početi već 12.siječnja, a planirani su i za 13, 14. i 15. siječanj.

Tijekom čitave 2022. godine Novi Sad će se kao Europska prijestolnica kulture predstaviti kroz više od 1500 kulturnih događaja, uz sudjelovanje oko 4000 lokalnih, nacionalnih i internacionalnih umjetnika, a detaljan program (https://novisad2022.rs/program/) možete pronaći na službenoj stranici "Novi Sad – Europska prijestolnica kulture".

Vidimo se u Novom Sadu!
Turistička organizacija Grada Novog Sada
www.novisad.travel/zimska-fantazija-novi-sad/

Pročitajte više