Životinja koja nije viđena skoro 30 godina snimljena je u Vijetnamu

Foto: Global Wildlife Conservation

VRSTA patuljasti moškavac (Mouse deer), koja nije viđena gotovo 30 godina, prije nekoliko dana snimljena je skrivenim kamerama u šumi na jugu Vijetnama.

"Nismo imali pojma što možemo očekivati, tako da sam bio jako iznenađen i sretan kada sam provjerio skrivene kamere i vidio fotografije ove životinjice koju je teško uhvatiti", rekao je An Nguyen, vođa znanstvenog i ekspedicijskog tima Global Wildlife Conservationa.

Ova vrsta prvi put je opisana 1910. godine, a od tada je proglašena jednom od najrjeđih vrsta, zbog čega ju je Global Wildlife Conservation uvrstio na svoju listu 25 najtraženijih izgubljenih vrsta.

Usprkos imenu i izgledu, ove životinje nisu ni miševi ni jeleni, već su najmanji kopitari na planetu, a znanstvenici smatraju da je ovo jako važno otkriće jer će sada tu vrstu moći zaštiti od izumiranja.

Znanstvenici su započeli ekspediciju tako što su prvo obavili razgovore s lokalnim stanovništvom o njihovim saznanjima gdje su zadnji put vidjeli ovu životinju, nakon čega su postavili skrivene kamere po šumi. 

„Ključni aspekt budućih istraživanja 'izgubljenih vrsta' je suradnja s lokalnim stanovništvom, kao što smo to dokazali ovim projektom. Uključivanje lokalaca i njihovog znanja je bilo ključno za naš rad. Ova bi se strategija mogla pokazati jako uspješnom i za istraživanje drugih vrsta u ostatku svijeta", zaključili su.

Pročitajte više