Zlatni rez presudio: Ovo je najljepši muškarac na svijetu

Foto: EPA

ZVIJEZDA Bridgertona Regé-Jean Page proglašen je najljepšim muškarcem na svijetu, prema drevnim znanstvenim istraživanjima. Za 34-godišnjeg glumca utvrđeno je da je 93.65 posto podudaran s grčkim zlatnim omjerom ljepote Phi, kojim se mjeri fizičko savršenstvo.

Chris Hemsworth iz serije Men In Black zauzeo je drugo mjesto s 93.53 posto podudarnosti, treći je Michael B. Jordan iz filma Black Panther s 93.46 posto, a pjevač Harry Styles četvrti je s 92.30 posto. Listu je sastavio britanski estetski kirurg dr. Julian De Silva koji je za istraživanje koristio najnoviju tehniku računalnog mapiranja.

"Ove potpuno nove tehnike računalnog mapiranja omogućuju nam da riješimo neke od najvećih misterija o tome što čovjeka čini fizički lijepim, a tehnologija je korisna i pri planiranju operacija pacijenata", izjavio je dr. De Silva za Daily Mail.

Što je Phi, grčki zlatni omjer ljepote?

Ovaj postupak za mjerenje ljepote potječe iz europske renesanse. Umjetnici i arhitekti koristili su se jednadžbom, poznatom kao zlatni omjer, pri stvaranju svojih remek-djela. Omjer se može primijeniti na bilo što, a koristio ga je Leonardo Da Vinci u poznatom djelu Vitruvijev čovjek.

Znanstvenici su od tada prilagodili matematičku formulu kako bi otkrili što osobu čini lijepom. Mjere se duljina i širina nečijeg lica, a pretpostavka je da, što su omjeri lica ili tijela bliži broju 1.618 (Phi), to je čovjek ljepši. Zatim se mjeri dužina od linije kose na čelu do mjesta između očiju, kao i od mjesta između očiju i dna nosa i od dna nosa do dna brade.

Osoba se smatra lijepom ako su brojevi jednaki. Zatim se pozornost posvećuje simetriji i proporcijama lica. Kako bi se netko smatrao lijepim prema zlatnom omjeru, duljina uha mora biti jednaka duljini nosa, a širina oka mora biti jednaka udaljenosti između očiju.

Regé-Jean Page - 93.65 posto

Regé-Jean Page pobijedio je jer je imao najvišu ocjenu za razmak između očiju, a i položaj njegovih očiju je zaradio visoku ocjenu. "On ima klasično lijepo lice i prekrasne smeđe oči. Njegove savršeno oblikovane usne također su dobile visoku ocjenu, a jedina niža ocjena koju je dobio bila je širina i duljina nosa", otkrio je dr. De Silva.

Chris Hemsworth - 93.53 posto

Hemsworth je jedna od najvećih svjetskih filmskih zvijezda nakon što se proslavio u australskoj sapunici Home and Away. "On ima staromodni glamur nekadašnjih holivudskih zvijezda i to daje vrlo visok rezultat kada mjerite klasičnu ljepotu", naveo je autor istraživanja.

Michael B. Jordan - 93.46 posto

Američki glumac poznat po svojoj ulozi u Black Pantheru također je dobio visoku ocjenu. "Glumcu Michaelu B. Jordanu malo je nedostajalo da bude drugi i imao je najbolje rezultate za širinu i duljinu nosa, a drugi najbolji je bio kada je u pitanju brada", otkrio je estetski kirurg.

Harry Styles - 92.3 posto

Pjevač je bio četvrti i postigao je gotovo savršenih 99.7 posto za svoju bradu, a bio je i drugi najbolji po razmaku između očiju. "Nije iznenađenje da je on postao filmski srcolomac i pjevačka superzvijezda", kazao je doktor.

Jude Bellingham - 92.22 posto

Nogometaš Jude Bellingham postigao je visok rezultat plasiravši se na peto mjesto. Dobio je najviše ocjene za gotovo savršen položaj između usana i nosa. "Sjajno je vidjeti englesku nogometnu zvijezdu kako postiže tako visoke bodove", izjavio je De Silva.

Robert Pattison - 92.15 posto

Glumac Robert Pattinson bio je među prvih pet u gotovo svim mjerenim kategorijama zbog svojih klasično oblikovanih crta lica. "Kod njega su jedino usne ispodprosječne, jer su male i ravne", objasnio je istraživač.

Chris Evans - 91.92 posto

Holivudska zvijezda Chris Evans već je 2022. godine proglašen najseksepilnijim muškarcem na svijetu prema izboru časopisa People. I u ovom izboru se popeo visoko na ljestvici zbog svojih "savršenih kontura lica" i položaja očiju.

George Clooney - 89.91 posto

Nije mala stvar ući u skupinu 10 najzgodnijih muškaraca sa 61 godinom. Dr. De Silva je rekao: "On je još uvijek izuzetno lijep muškarac, ali došlo je do gubitka volumena na njegovom licu i neizbježnog boranja oko očiju."

Henry Golding - 87.98 posto

Malezijsko-britanski glumac i voditelj Henry Golding dobio je visoku ocjenu zbog oblika svoje brade i razmaka između očiju. 35-godišnji srcolomac debitirao je u velikom hitu Crazy Rich Asians iz 2018., a glumio je i u filmovima Last Christmas, Snake Eyes i Persuasion.

Dwayne Johnson

The Rock, Dwayne Johnson, drugi je najstariji muškarac na listi nakon Georgea Clooneya. Dr De Silva je rekao da "sjajno stari". Dobio je dobre ocjene zbog oblika svojih usana i razmaka između usana i nosa.

Najatraktivniji dijelovi lica

Robert Pattison – nos 94.7 posto

Harry Styles – oči 98.4 posto

Chris Evans – usne 98.8 posto

Harry Styles – brada 99.7 posto

Robert Pattinson – crte lica 93.6 posto

Chris Hemsworth – oblik lica 96 posto

Pročitajte više