Znanstvenici: Atlantida se nalazi u vodenim dubinama Španjolske



U GRČKOJ mitologiji Atlantida je bila otok drevne kulture o čijem postojanju zapravo ni nema čvrstih dokaza osim raznih varijacija Platonove priče. Prema njegovim riječima Atlantidu je razorila prirodna katastrofa poput potresa ili potopa, a prema njegovim zapisima, to se dogodilo čak 9.400 godina prije filozofovog rođenja. Ako uzmemo u obzir da je Platon rođen 428. godine prije nove ere, tada je Atlantida izbrisana s lica zemlje prije gotovo 12.000 godina.

"Teško je shvatiti kako je nešto tako moćno poput tsunamija da je s lica Zemlje obrisalo otok veličine gotovo 100 kilometara, a upravo je o tome riječ", izjavio je profesor Richard Freund sa Sveučilišta u Americi. On je zajedno sa svojim timom proučavao je satelitske snimke, Zemljinu površinu dubinskim radarom, radio digitalno mapiranje i koristio podvodnu tehnologiju kako bi došao do svog otkrića. 



Ipak, mit o samoj Atlantidi i danas intrigira mnoge zaljubljenike u povijest i arheologiju. Stoga je Freundov tim stručnjaka odano tragao za izgubljenim gradom, točnije, za njegovim ostacima. Došao je do zaključka da bi se napokon moglo saznati gdje je zaista bila Atlantida i ne samo to, da znaju gdje su njeni ostaci.

"Otkrili smo nešto što nitko prije nas nije. To nam daje sloj vjerodostojnosti te potpuni smisao našoj arheološkoj teoriji", izjavio je profesor.

Temeljna ideja je da je Atlantidu pogodio snažan tsunami, a oni koji su uspjeli preživjeti tu kataklizmu, naselili su se na obalama Španjolske te sagradili gradove koji su nalikovali onima koji su nestali. Sama Atlantida navodno se nalazi u španjolskim močvarama. Prema riječima tima međunarodnih znanstvenika profesora Freunda, pronašli su dokaze o nizu povezanih gradova u dubokim močvarnim vodama sjeverno od grada Cadiza, a nazvali su ih "spomen gradovima".



Iako neki skeptici tvrde da je Atlantida samo Platonov mit te da izgubljeni gradovi nemaju veze s Atlantidom, prema Platonu, Atlantida se nalazila s "one strane Heraklovih stupova", točnije kod Gibraltara. Stanovništvo se bavilo poljoprivredom, stočarstvom, zanatima i rudarstvom. Postojalo je više gradova i tri pristaništa, a zemljom je vladao Atlant uz pomoć 10 careva.

Prema Platonu, stanovništvo je uživalo u sreći i bogatstvu sve dok  carevi nisu zaratili s ostatkom svijeta. Najveći neprijatelj vojnicima Atlantide bili su Grci koji su dobili rat i spriječili Atlantiđane da se prošire "s ove strane Heraklovih stupova".

Zanimljivo je i da UNESCO danas proučava teoriju koji opisuje da su prije Eratostenova vremena, oko 250. prije nove ere, grčki pisci Heraklove stupove locirali na Siciliji, a Eratosten ih je u djelima "premjestio" na Gibraltar.

Pročitajte više