Znanstvenici izmislili šešir ispod kojega se postaje nevidljivim?

EUROPSKI znanstvenici razvili su prototip "šešira za nevidljivost", sličan onome Harryja Pottera. Britanski i njemački istraživači kažu kako sada mogu sakriti trodimenzionalne stvari uz pomoć prelomljenih svjetlosnih valova, javlja Daily Telegraph.

Istraživači s njemačkih i britanskih instituta koristili su fotonske kristale kako bi uspjeli sakriti vrlo male objekte. Kažu kako su i prije postojali šeširi koji bi sakrili stvari pod njima, ali oni su radili samo u dvije dimenzije. To jest, objekti bi prestajali biti nevidljivi čim bi se pogledali iz treće dimenzije.

No, šešir koji su sada izumili europski istraživači radi u sve tri dimenzije. "Za sada, ovi su šeširi su samo uzbudljivi pokazatelji što sve transformacijska optika može učiniti", kaže voditelj projekta Tolga Ergin. "Ovo je vrlo uzbudljivo jer je ljudima oduvijek bila privlačna pomisao o tome da budu nevidljivi. Šešir je prvi dokaz da naša tehnika funkcionira", dodaje Ergin.

Ipak, proći će još godine prije no što će se ovom tehnikom nešto toliko veliko kao osoba moći sakriti. "Teško je reći što će nam sve donijeti budućnost. Ovo polje istraživanja je jako široko, a mogućnosti su ogromne. Vidjet ćemo", kaže Ergin.

 

Pročitajte više