Znanstvenici objavili koja je najbrža životinja: Mrav kojeg zovu Drakula

Mrav mystrium camillae Foto: Wikipedia

ZNANSTVENICI su izdvojili najbržu životinju na svijetu. Radi se o mravu mystrium camillae, znanom kao i mrav Drakula, piše Sky News.

Naime, brzina ne ovisi o veličini životinje pa je tako ovaj sitan kukac mnogo brži od, recimo, geparda koji može trčati i do 100 km/h.

Malecni mrav tako uspijeva micati svojom čeljusti 5000 puta brže nego što je treptaj našeg oka i taj pokret napravi brzinom od 320 km/h.

Čeljust mišolovka

Znanstvenici vjeruju kako se ta vrsta mrava, koja obitava na području Afrike, Australije i Azije, koristi brzinom čeljusti kako bi što prije zgrabila plijen.

"Njihova moćna čeljust funkcionira kao mišolovka, s time da su svi mehanizmi te sprave spojeni u jedan mehanizam čeljusti. Mravi se time koriste kako bi zgrabili druge člankonošce. Vjerojatno ih na brzinu onesvijeste, razbiju o zid nekog tunela ili odgurnu", rekao je entomolog Andrew Suarez sa sveučilišta University of Illinois.

Umjesto da zatvaraju i otvaraju gornji i donji dio čeljusti, oni ih velikim brzinama pomiču s jedne strane na drugu. Za taj pokret im je potreban samo djelić sekunde, točnije 23 mikrosekunde. 

Otrovom umrtve plijen i odnesu ga u koloniju kako bi njime nahranili ličinke. 

Piju krv drugih mrava

Ponekad tu vrstu mrava nazivaju Drakulom po fiktivnom liku Drakuli iz istoimenog romana jer se mystrium camillae zna hraniti na vrlo neobičan način. Naime, kraljica i mravi radilice prakticiraju neki oblik kanibalizma jer probijaju rupe na ličinkama i jajašcima te se hrane njihovom krvlju. 

Pročitajte više