Znanstvenici posvađani: Krije li najmisterioznija zvijezda u našoj galaksiji izvanzemaljski život?

Screenshot: YouTube

ZBOG nedavnog otkrića neprirodne frekvencije svjetlosti zvijezde KIC 8462852 neki znanstvenici tvrde da su možda pronašli zvjezdani sustav koji je domaćin naprednim izvanzemaljskim oblicima života. Ti oblici života možda su čak izgradili megastrukture kojima iskorištavaju sunčevu energiju, tvrde.

Glavna autorica studije Tabetha Boyajian tvrdi da je njena skupina znanstvenika tražila objašnjenje ove pojave od 2011. godine, kad im je skupina građana zaluđenih znanošću ukazala na neobično ponašanje zvijezde. Trenutno je njena svjetlost 22 posto manja, što nije rezultat toga da ispred nje prolazi neki planet. U pravilu je takva vrsta neobjašnjive aktivnosti rezultat raseljene mase organskih otpadaka nastalih u sustavu nove zvijezde, prije nego što ih gravitacija kondenzira ili apsorbira. No KIC 8462852, smještena između zviježđa Labuda i Lyre, nije nova zvijezda.

Znanstvenici su razmotrili i mogućnost da je zatamnjenje uzrokovano krhotinama sudara planeta, no tvrde da bi takav sudar rezultirao viškom infracrvenog svjetla, koji nije utvrđen. Druga objašnjenja uključuju komete, no oni nikad ne uzrokuju tako drastične promjene u emisiji svjetla.

Nepostojanje ikakvog konvencionalnog objašnjena navelo je Boyajian da se okrene nekonvencionalnim razmišljanjima: što ako je blokadu svjetlosti uzrokovala Dysonova sfera, odnosno Dysonov roj manjih megastruktura. Zamislite napola obnovljen Death Star s golemim solarnim panelima koji kanaliziraju energiju u obližnji planet.

Jason Wright, astronom sa Sveučilišta Penn State, uskoro će objaviti cjelovito izvješće o toj neobičnoj pojavi.

"Izvanzemaljci su posljednja hipoteza koju uzimamo u obzir, no ovo izgleda kao nešto što biste očekivali da će izvanzemaljci izgraditi. Fasciniralo me koliko to ludo izgleda", rekao je za The Atlantic

Dodaje da uzorak i ponašanje objekata izgleda kao "roj megastruktura". Ovo potvrđuje nedavne teorije Clémenta Vidala, koji je sugerirao da nepravilna energija koja teče iz određenih zvijezda može biti dokaz civilizacija tipa Kardashev II ili III. Vidal ih naziva "starvivores", jer se hrane energijom matičnih zvijezda. Napisao je doktorat u kojem tvrdi da se u Mliječnom putu može nalaziti i do 2000 "starvivorea".

Boyajian tvrdi da je sljedeći korak uključiti NASA-inu agenciju SETI u potragu za radio signalima emitiranima sa zvijezde, koja je udaljena 1456 svjetlosnih godina. Wright misli da to neće riješiti misterij, jer su prijašnja nastojanja SETI-ja završila bezuspješno, a svemir nam zasad izgleda nenastanjen izvanzemaljskim životom.

Jedan od najvećih znanstvenih misterija, posebice u astrobiologiji koja proučava podrijetlo, evoluciju, distribuciju i budućnost života u svemiru, jest Fermi paradoks, koji artikulira pitanje postavljeno od strane mnogih znanstvenika: Ako u svemiru postoji napredni izvanzemaljski život u većem broju, kao što sugerira Drakeova jednadžba, zašto dosad nismo primili nikakve poruke ili signale od njih? To je pitanje poznato i kao Velika Tišina, a muči brojne znanstvenike.

Iako je Edward Snowden nedavno ponudio zanimljivo objašnjenje te zagonetke, da izvanzemaljci mogu šifrirati svoje poruke, ostaje činjenica da unatoč neumornim naporima SETI-ja i inovativnim novim pristupima traženju naprednog izvanzemaljskog života, još uvijek nismo ostvarili nikakav kontakt te i dalje ne znamo zašto je to tako.

Ako Mliječni put sadrži stotine tisuća naprednih civilizacija, kao što vjeruju Carl Sagan i Frank Drake, teško je shvatiti kako je moguće nije uhvaćen nijedan signal. Dio znanstvenika smatra da problem leži u našem pristupu inteligentnom izvanzemaljskom životu, u kojem u središte svega stavljamo sebe i pretpostavljamo da bismo razumjeli te signale i da se napredne izvanzemaljske poruke prenose na način na koji ih mi prenosimo. Stvarnost je takva da su poruke koje u svemir šalje civilizacija koja se razvijala milijunima, ako ne i milijardama godina, toliko napredne da se ljudsko iščitavanje tih poruka može usporediti s mravima koji čitaju ljudske tweetove. 

S druge strane, brojni astronomi odbacuju mogućnost da na ovoj planeti postoji izvanzemaljski život i tvrde da je riječ o običnom senzacionalizmu. Jedna od njih, Sara Seager rekla je za The Verge da su izjave znanstvenika napuhane.

Pročitajte više