Znate li da se možete voziti u Titovom vlaku?

YouTube Screenshot

PLAVI VLAK koji je za života Josipa Broza Tita služio za prijevoz predsjednika, kao i visokih državnih i političkih dužnosnika te stranih državnika na putovanjima u zemlji, 2005. godine postao je turistička atrakcija, a svima koji se odluče njime provozati nudi prostor za različite vrste slavlja i svečanosti, poput rođendana i vjenčanja, a moguće ga je unajmiti i za individualna putovanja.

Vlak je postao svojevrsni muzej, a omogućuje doživljaj svih Titovih protokolarnih aktivnosti u luksuzno uređenom interijeru nalik salonu. Izrađen 1959. godine u tvornici vlakova "Goša" u Smederevskoj Palanci i u mariborskoj tvornici "Boris Kidrič", sastavljen je od deset vagona "Glavnog vlaka" i osam vagona "Prvog vlaka". 

Ime Plavi vlak dobio je zbog plave boje u koju je bio obojen kako bi se razlikovao od ostalih vlakova Jugoslavenskih željenica koji su najčešće bili zeleni. Bivši predsjednik Jugoslavije tim je vlakom proputovao više od 600 tisuća kilometara u bivšoj državi i inozemstvu te je u njemu ugostio više od 60 svjetskih državnika.

 

Pročitajte više