Znate li pravo ime Gigi Hadid? Popularno je u Hrvatskoj i regiji

Foto: Instagram

GIGI HADID posljednjih je dana došla u fokus javnosti nakon što se oglasila o napadima Hamasa na Izrael. Slavna manekenka, čiji je otac Mohamed palestinskog porijekla, svojom je objavom izazvala burne reakcije javnosti. 

Popularno ime u našoj regiji

Gigi je jedna od najpoznatijih manekenki na svijetu, ali rijetko tko zna njezino pravo ime. Jelena Noura Gigi Hadid njezino je puno ime. Ovo ime grčkog je porijekla i nastalo je od imena Helena, a znači "sjajno", "blistavo". 

Ime Jelena često je u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, ali i u Rusiji. Manekenka je prije nekoliko godina otkrila zašto u javnosti koristi samo ime Gigi.

"Moju mamu je baka zvala Gigi, a onda je i ona mene počela zvati tim imenom. U prvom ili drugom razredu osnovne škole bila je još jedna djevojčica koja se zvala Jelena pa bi često nastala zabuna kada bi nas učitelj prozivao. Pitao je moju mamu za neki nadimak kojim da me zove i ona je rekla Gigi", ispričala je.

Gigi često ističe svoje porijeklo

Gigina majka Yolanda je iz Nizozemske, a otac Mohamed je iz Palestine, a Gigi često ističe da je ponosna na svoje porijeklo. Nedavno je napisala da osuđuje "teroriziranje nedužnih ljudi" pod "pokretom za slobodnu Palestinu". Neki su je optužili da nije direktno osudila Hamas, dok su je drugi napali da pokušava "igrati za obje strane" i da je zaboravila svoje korijene. 

"Moje su misli sa svima onima koji su pogođeni ovom neopravdanom tragedijom i svakim danom u kojem ovaj sukob odnosi nedužne živote, od kojih je previše djece. Osjećam duboku empatiju i bol zbog palestinske borbe i života pod okupacijom, to je odgovornost s kojom se svakodnevno nosim.

Također osjećam odgovornost prema svojim prijateljima Židovima, a pojasnit ću, kao što sam i ranije: iako imam nade i snove za Palestince, nijedan od njih ne uključuje nanošenje štete Židovima. 

Teroriziranje nedužnih ljudi nije u skladu s pokretom 'Slobodna Palestina' i ne donosi mu nikakvu korist. Ideja da se to događa potaknula je bolan, desetljećima dug ciklus odmazde (čiji nijedan nedužni civil, Palestinac ili Izraelac, ne zaslužuje biti žrtva) i pomaže produljiti lažnu ideju da pro-Palestinac znači antisemit", napisala je Gigi. 

Prozvala ju je izraelska vlada

Nedugo zatim na službenom je Instagramu Države Izrael osvanula reakcija na njezinu objavu. 

"Nema ničeg hrabrog u Hamasovom masakru nad Izraelcima. Osuditi Hamas za ono što jest (ISIS) nije istup protiv Palestine, a podrška Izraelcima u njihovom pravu protiv barbarskih terorista je ispravna stvar za učiniti. Gigi Hadid, jeste li prespavali prošli tjedan? Ili vam je sasvim u redu zatvarati oči pred klanjem židovskih beba u njihovim domovima? Vaša šutnja vrlo je jasno pokazala gdje se nalazite", napisali su.

Pročitajte više