Znate li što je multipli mijelom? Evo koji su znakovi i kako se liječi

Foto: Press

MULTIPLI mijelom je rak plazma stanica, podvrste bijelih krvnih stanica. Bolest se najčešće razvija u koštanoj srži. Iako neizlječiva, zahvaljujući napretku u raspoloživim metodama liječenja, danas se uspješno liječi, što oboljelima omogućuje kvalitetniji i dulji život
 
Dok se svijet bori s pandemijom koronavirusa, postoje oni koji se godinama bore s rijetkom bolešću – multiplim mijelomom, vrstom raka plazma stanica koji se najčešće razvija u koštanoj srži. Njih je u Hrvatskoj više od 750, a u vrijeme obrane od koronavirusa oboljeli od ove rijetke bolesti zbog narušenog imunološkog sustava jedna su od najrizičnijih skupina. 

Udruga oboljelih od multiplog mijeloma – MijelomCRO 27. ožujka obilježava Međunarodni dan multiplog mijeloma, kako bi podigla svijest javnosti o toj rijetkoj bolesti te naglasila važnost rane dijagnoze i dostupnog liječenja koje ovu neizlječivu bolest može niz godina održati u mirovanju i time omogućiti veću i bolju kvalitetu života oboljelih. 

Multipli mijelom najčešće pogađa osobe starije životne dobi, iznad 60 godina, iako može biti dijagnosticiran i kod mlađe, radno sposobne populacije. Ova bolest zahvaća koštanu srž , kralježnice, lubanje, zdjelice, rebara i područja oko ramena i kukova, stoga su najčešći simptomi neobjašnjive kostobolje, osobito noću i u mirovanju, a može doći i do loma kosti. 

Katkad je liječnicima obiteljske medicine teško razlučiti koštanu bol uslijed multiplog mijeloma od kostobolje uobičajene u starijoj dobi zbog degenerativnih promjena. Međutim, kod bolesnika s multiplim mijelomom javljaju se i neočekivani laboratorijski nalazi, poput povišene sedimentacije eritrocita (crvenih krvnih zrnaca) i slabokrvnosti (anemije), koju mogu pratiti umor, zaduha u naporu te otežano obavljanje poslova koje je bolesnik prethodno mogao lako obavljati. Javljaju se i povišene vrijednosti mijelomskog proteina (paraproteina) u krvi i urinu, povišena vrijednost kalcija u krvi (hiperkalcijemija) i oslabljena funkcija bubrega. Zbog potiskivanja normalnih krvotvornih stanica u koštanoj srži malignim plazma-stanicama, oslabljuje se obrambeni sustav organizma (uslijed manjka bijelih krvnih stanica i antitijela) pa se javljaju opasne infekcije poput upala pluća. 

Zahvaljujući napretku u metodama liječenja, multipli mijelom danas se uspješno liječi, a rana dijagnoza, pažljivo praćenje i rano liječenje povratne bolesti daju veće šanse za uspjeh liječenja. Voditeljica udruge oboljelih od multiplog mijeloma MijelomCRO Mira Armour ističe: "U posljednjih deset godina postignut je vrlo velik napredak u raspoloživim načinima liječenja. Sada su na raspolaganju mnogobrojni lijekovi i njihove kombinacije te za svakog pojedinog pacijenta treba donijeti odluku o planu liječenja."

Liječenje i prevladavanje multiplog mijeloma složeno je i zahtijeva multidisciplinarni tim, a izbor terapije za jednog pacijenta ne mora odgovarati drugom pacijentu“.

Rana dijagnoza ove bolesti, suradnja i praćenje liječnika te rana dijagnoza povratka bolesti, iznimno su važne kako bi se oboljeli učinkovitije i bolje liječili te kako ne bi došlo do uznapredovalog oštećenja organa, što je vrlo uobičajena pojava kod ove bolesti. 

Udruga MijelomCRO glavna je točka informiranja i podrške oboljelima te njihovim obiteljima i njegovateljima. Udruga djeluje od 2011. godine i svojim članovima pruža sve važne informacije o bolesti i mogućnostima liječenja, besplatne materijale o bolesti, prisustvovanje susretima pacijenata i liječnika izvan bolnice, pomoć u vezi s prijavom za sudjelovanje u kliničkim istraživanjima, neposrednu komunikaciju s oboljelima i niz drugih važnih aktivnosti. Osim toga, udruga je svojim aktivnim pristupom i stalnim angažmanom prema zdravstvenom sustavu pridonijela osiguravanju dostupnosti novijih lijekova za liječenje mijeloma, što oboljelima, naravno, iznimno mnogo znači.

"Novooboljeli od multiplog mijeloma moraju biti svjesni da je daljnji život s mijelomom moguć, a u razdobljima povlačenja i kontrole bolesti (remisije) i kvalitetan. Zato je posebno važna rana dijagnoza – jer ako je bolest otkrivena na vrijeme, ako se dobro prati i na vrijeme liječi kada se vrati (relaps), oboljeli može u razdobljima remisije normalno živjeti. Optimizma nikad ne smije ponestati jer imamo izvrsne hematologe koji prate svjetske trendove u liječenju mijeloma, a kojima smo, kao i ostalim liječnicima i zdravstvenim radnicima, i u ovom teškom periodu neizmjerno zahvalni na svemu što čine za naše pacijente. Pozivamo javnost da, ako su im potrebne detaljne informacije o ovoj bolesti ili samo podrška i savjet, posjete našu internetsku stranicu www.mijelom.hr ili prate našu stranicu na Facebooku MijelomCRO. Naši su volonteri spremni pomoći svakim odgovorom i savjetom", rekla je za kraj gospođa Mira Armour. 

Savjeti oboljelima za ponašanje u vrijeme koronavirusa

S obzirom na to da su skloni čestim infekcijama zbog oslabljenog imunološkog sustava, oboljeli od multiplog mijeloma jedna su od najrizičnijih skupina u doba borbe protiv koronavirusa. Prim. dr. Sandra Bašić Kinda, hematologinja KBC-a Zagreb, voditeljica Radne skupine za multipli mijelom KroHema i članica Hrvatskog hematološkog društva, tim je povodom savjetovala oboljele: 

"Potrebno se strogo pridržavati svih mjera osobne zaštite – nošenje maski, boravak kod kuće ako izlaženje nije nužno, pranje ruku i nošenje rukavica, što su ujedno upute stožera civilne zaštite. Oni bolesnici koji su trenutačno u aktivnoj terapiji, dakle primaju imunokemoterapiju, dolazit će u naše hematološke dnevne bolnice ako njihovi liječnici procijene da je potrebno nastaviti s terapijom. Pacijenti koji su u praćenju bit će telefonski obaviješteni o odgodi pregleda ako se dobro osjećaju, a nalaze koji će biti dostavljeni e-poštom pregledat će liječnici koji ih i inače prate. Odgovor i termin novog pregleda pacijentima će biti dostavljeni e-porukom ili će ih medicinsko osoblje kontaktirati putem telefona. Svi bi bolesnici, ako je njihovo stanje stabilno i bolest u remisiji, trebali telefonski provjeriti prije nego što se odluče izložiti riziku infekcije"

Pročitajte više