Znate li što jedete? Na jednu stvar kod kupnje piletine posebno obratite pozornost

Foto: Press

DA je Hrvatima važno što jedu pokazali su i rezultati istraživanja Eurobarometra iz 2019. godine koji kažu kako smo zainteresirani za pitanje sigurnosti hrane više od prosječnog stanovnika EU. Istraživanje provedeno u 28 zemalja članica EU otkrilo je kako nam je kod kupnje hrane najvažnija sigurnost hrane (69%), zatim cijena (63%) i porijeklo (58%).

Okus i sadržaj hranjivih tvari nešto su nam manje važni, a najviše strahujemo od zaraznih bolesti od kojih obolijevaju životinje, trovanja hranom uzrokovanog bakterijama, ali i zbog ostataka antibiotika, hormona ili steroida u mesu te ostataka pesticida u hrani.

Namirnica koju Hrvati obožavaju

Piletina je bez sumnje među najčešćim i najomiljenijim namirnicama Hrvata, a zbog činjenice da je i među najzdravijim namirnicama jedemo je bez imalo grižnje savjesti. Namirnica je to koja ne sadrži puno masti, a bogata je proteinima, vitaminom B3 te sadrži obilje selena - esencijalnog minerala koji je uključen u rad metabolizma.

No kako bismo iskoristili sve dobrobiti ove namirnice, važno je obratiti pozornost na nekoliko stavki prilikom kupnje piletine. Za početak, piletina treba imati normalan miris, svijetlu roza boju te ne smije biti tamna oko kosti i mlohava.

Sve se više raspravlja i o pitanju upotrebe antibiotika kod uzgoja pilića i posljedica koje to ima za krajnjeg korisnika pa je dobro informirati se i o oznaci ''Antibiotic free'' koju trenutno na hrvatskom tržištu ima Međimursko pile.

Što znači certifikat "Bez antibiotika"?

Certifikacijska kuća DNV Adriatica dodijelila je Međimurskom piletu certifikat "Bez antibiotika'' nakon temeljitog pregleda cjelokupne vertikalno integrirane proizvodnje. Kupnjom piletine koja sadrži ovu oznaku sigurni ste kako pilići nikad nisu primili bilo koju vrstu antibiotika u bilo kojoj fazi svog životnog ciklusa pa je krajnji proizvod siguran za upotrebu.

Iz Perutnine Ptuj - Pipo Čakovec poručuju kako im je drago da se potrošači sve više informiraju o načinu proizvodnje i preradi hrane te su ponosni na proizvodnju ''bez antibiotika''. "To je važno postignuće i rezultat kontinuiranog razvoja i ulaganja u jačanje poslovnog modela vertikalno integrirane domaće proizvodnje, doprinoseći pritom ublažavanju gorućeg globalnog problema - povećane bakterijske rezistencije na antibiotike", ističe Dubravko Folnović, direktor Perutnine Ptuj - Pipo Čakovec.

Konzumacija hrane koja sadrži antibiotike može biti opasna je jer dolazi do otpornosti na antibiotike i ovo postaje gorući svjetski problem na koji stručnjaci upozoravaju već godinama. 

Kako znati je li meso sigurno za konzumaciju?

Želite li biti maksimalno sigurni da konzumirate piletinu 100% bez antibiotika, potražite onu koja ima certifikat Antibiotic free. Trenutno je u Hrvatskoj ima jedino Međimursko pile. Voditelj žive proizvodnje Perutnine Ptuj - Pipo Čakovec Mario Toplek naglašava kako u Perutnini Ptuj dobivaju zdravu i kvalitetnu hranu za krajnjeg potrošača, a ujedno i rade na smanjenju rezistencije na antibiotike. 

"Sama realizacija projekta proizvodnje bez upotrebe antibiotika bila je izazovna, no imali smo dobre preduvjete za uspješnost antibiotic free proizvodnje u internoj proizvodnji - od visokokvalitetnih sirovina i recepture stočne hrane, preko vlastite valionice i samog uzgoja kontroliranog prema najvišim standardima biološke proizvodnje i dobrobiti životinja", objašnjava Toplek. 

U PP Pipo Čakovec znaju da na kvalitetu mesa i proizvoda značajno utječe ishrana životinja pa su svojim pilićima osigurali kvalitetnu ishranu, ali i svim svojim uzgajivačima isporučuju krmne mješavine koje ne sadrže životinjske bjelančevine i umjetne dodatke. Iz ove tvrtke objašnjavaju kako se njihova hrana za životinje sastoji od različitih žitarica: od kukuruza, pšenice, soje kao proteinske komponente, a dodaju i masti kao izvor energije i mineralno-vitaminske smjese.

Pratite i Perfektno pile na Facebooku i Instagramu jer vas ovaj tjedan očekuju zanimljivi nagradni natječaji. 

Prilikom sljedeće kupnje piletine ili bilo kojeg drugog mesa, obratite pozornost na certifikate i oznake kvalitete te provjerite, ako možete, na koji su način namirnice uzgajane i tretirane u preradi.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Perutninom Ptuj te u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Pročitajte više