Velika petorka ide direktno u finale Eurosonga. Ove godine uvedena jedna promjena

Foto: EPA

Svake godine skupina zemalja poznata pod nazivom Big 5, odnosno velika petorka, direktno prolazi u finale. Te zemlje daju najveće financijske doprinose Europskoj radiodifuznoj uniji (EBU), a one su: Francuska, Italija, Njemačka, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Osim njih, u finale se plasira i domaćin, što je ove godine Švedska. 

Pravilo o velikoj petorci stvoreno je 2000. te im je tada omogućen izravan ulazak u finale Eurosonga bez obzira na njihov plasman na natjecanju prethodne godine. Te su zemlje lišene straha od ispadanja u polufinalu. 

Uvođenjem polufinalnih večeri 2004. godine, maksimalan broj finalista bio je ograničen na 24 do 2008. godine. Od 2008. do 2010. godine, ograničenje je povećano na 25 finalista. Zadnja promjena uvedena je 2012. godine kada je ograničenje postavljeno na 26 zemalja: velika petorka, zemlja domaćin i deset kvalificiranih zemalja iz obje polufinalne večeri. 

Gledatelji iz zemalja velike petorke, osim u finalu, mogu glasati i u dodijeljenom polufinalu. Naime, od 2016. isječci nastupa tih zemalja s generalne probe emitirali su se u prijenosu određenog polufinala. No ove godine došlo je do promjene.

Nastupaju uživo

Umjesto isječaka kako je bilo ranijih godina, predstavnici velike petorke i domaćina ove godine nastupaju uživo u polufinalu. Tako će gledatelji moći uživo vidjeti nastupe Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke i Švedske u prvom polufinalu, a u drugom nastupe Francuske, Španjolske i Italije.

Nastupi će biti raspoređeni između nastupa zemalja koje se natječu. Ujedinjeno Kraljevstvo u prvom polufinalu nastupa nakon Irske, Njemačka nakon Islanda, a Švedska nakon Moldavije. Francuska u drugom polufinalu nastupa nakon Češke, Španjolska nakon Latvije, a Italija nakon Estonije.

Pročitajte više