Znate li zašto su Simpsoni žuti? Tvorac serije ima zanimljivo objašnjenje

Screenshot: Youtube

KULTNA animirana serija Simpsoni prikazuje se već gotovo nevjerojatne 33 godine, a Homer, Marge, Bart i ostali junaci postali su dio popularne kulture diljem svijeta te njihove rečenice citiraju nebrojeni fanovi. No mnogi vjerojatno nisu znali zašto su Simpsoni žuti.

U jednom intervjuu za BBC tvorac popularne animirane obitelji Matt Groening otkrio je zašto Simpsoni nisu neke druge boje, nego upravo žute. Kazao je da je jedna animatorica došla na ideju žute boje, koja se njemu odmah svidjela.

"Jedna animatorica je smislila žutilo Simpsona i čim mi ga je pokazala, rekao sam: Ovo je odgovor! Kad daljinskim upravljačem prelistate kanale i zasvijetli žuta boja, znat ćete da gledate Simpsone", kazao je Groening i dodao da nije želio odabrati "konvencionalne boje iz crtića" za likove.

Nekad je televizijskim gledateljima zasigurno bilo čudno vidjeti likove svjetložute boje kože i vjerojatno se na to trebalo malo naviknuti. Iako je, s obzirom na uspjeh Simpsona u posljednjih 30 godina, odabir žute bio genijalan Groeningov potez, iza toga možda stoje neki znanstveni dokazi.

Teorija boja možda je utjecala na odluku da se odabere svijetla boja jer je poznato da žuta ima i psihološki učinak na ljudski mozak. Zbog načina na koji naše oči obrađuju svjetlost, žuta je boja najvidljivija ljudskom oku, a također predstavlja optimizam i radost.

Pročitajte više