Zootropola, savršen protuotrov za ksenofobiju i jedan od najboljih Disneyjevih crtića ikad

Foto: Press

VEĆ JE dulje vrijeme jasno da su visokobudžetni animiranim filmovi možda i najkvalitetniji blockbusterski sadržaj koji je Hollywood u stanju iznjedriti, a da pritom u jednakoj mjeri zadovoljava prohtjeve velikih studija, kritike i gledatelja svih uzrasta.

Dovoljno je baciti jedan pogled na Pixarove moderne klasike kao što su "Inside Out", "Up", franšizu "Toy Story", "Brave" ili "WALL-E" i jasno vam je da pred sobom imate izuzetno kvalitetan i pametno osmišljen sadržaj koji najmlađima u isto vrijeme pruža šarenu zabavu i poruke koje, ovisno o uzrastu, mogu shvatiti na bezbroj načina.

Pixar je u kontekstu "crtića s porukom" dosad nesumnjivo dominirao, ali Disney im je ove godine uzvratio jednim od najboljih animiranih filmova u otkad se pojavila "Snjeguljice i sedam patuljaka".

Čupavci kao oružje liberala

"Zootopia" (ili "Zootropola, na hrvatskom) ne dolazi samo s prekrasnom animacijom, simpatičnim likovima i uzbudljivom avanturom već i izuzetno bitnom porukom koja je dobrodošla u vremenima kad su politička scena i medijski prostor više nego ikad zagađeni ksenofobijom, šovinizmom, rasizmom i bigoterijom. Bez obzira pričali o Hrvatskoj ili SAD-u, radi se o univerzalnom problemu pa samim tim i univerzalnoj poruci.

Na prvi pogled "Zootropola" je film o zečici iz malog mjesta koja s velikim snovima dolazi u veliki grad. Klinci će u prvi mah registrirati teme koje su im bliske, a to je da bez obzira na to što vam drugi govorili treba biti uporan i slijediti svoje snove. U tome vas ne smiju spriječiti ni nasilnici, ni kolege, ali ni ograničavajuća dobronamjernost roditelja koji vas samo žele zaštiti.

Zootropola je pak grad u kojem žive sve životinje, i velike i male, i one plahe i grabežljivci, a moto grada je da svi "mogu biti što god požele". Ove su životinje civilizirane, hodaju na dvije noge i odijevaju se za posao.

Oni su mali, simpatični i imaju poruku

Važno je spomenuti da scenaristi uspješno izbjegavaju klišeje s kojima se oduvijek bakću više manje svi crtići koji se pretjerano grčevito drže za poruku "možeš biti sve" (dakle, svaki drugi crtić).

Naime, kako mali gledatelji odrastaju, poruke "Zootropole" odrastat će s njima i postajati kompleksnije baš poput života. Odjednom su tu i poruke o seksizmu, ksenofobiji, rasizmu, rasnom profiliranju, predrasudama, političkoj korektnosti, kulturi straha, ali i iskvarenosti sustava. I dok je i neke ranije Disneyjeve crtiće krasila ova odlika, "Zootropolis" je njihov najslojevitiji film.  

Ovo nikako nije najsubverzivniji crtić koji smo vidjeli, ali je bez ikakve sumnje najsubverzivniji animirani blockbuster koji se s nevjerojatnom lakoćom bavi ogromnom paletom suvremenih problema bez očite (i iritantne) želje da ispadne važan, poučan, pametan, relevantan - i subverzivan.

Popovanje o predrasudama i predrasude o popovanju

Film se uspješno hvata u koštac i sa svim negativnostima predrasuda, ali i s činjenicom da smo im svi u većoj ili manjoj mjeri skloni, a pritom uspješno izbjegava popovanje, zamku u koju je s ovakvim sadržajem vrlo lako upasti.

Primjerice, glavni lik žrtva je predrasuda nadređenih koji je ne shvaćaju ozbiljno jer je djevojka, a ona se pak svim silama trudi potisnuti predrasude prema lisicama jer zna da su predrasude tu samo zato što se je tako učili njezini roditelji. Međutim, koliko god slobodoumna bila, predrasude izlaze na površinu istog trena kad osjeti opasnost ili nesigurnost.

I tako je s više-manje svim civiliziranim životinjama u filmu i upravo je to ono na što zli političari i negativnosti gladni mediji ciljaju nakon što izbije skandal zbog kojeg sve divlje zvijeri postaju potencijalna opasnost. Ne treba posebno naglašavati da se radi o aktualnoj temi koja ne izlazi izvan fokusa. 

Kad se odrasli dohvate zabave za klince

Doduše, postoji tu i niz nelogičnosti o kojima bi se dalo raspravljati i ponekad analogija sa stvarnošću stoji na prilično nesigurnim temeljima, ali radi se o crtiću. Crtiću namijenjenom klincima i crtiću s dovoljno muda da se s više ili manje uspjeha pozabavi temama s kojima se malo koji mainstream crtić imao hrabrosti, volje i želje baviti.

Zanimljivo je da je "Zootropola" već potakla rasprave u mainstream medijima, a kritičari lome koplja oko čupavih zečeva, lukavih lisica i krtica mafijaša. S jedne strane su oni koji smatraju da se radi o pametnoj borbi protiv zatucanosti i predrasuda, a s druge da je riječ o još jednom propagandnom pamfletu holivudskih liberala koji među najmlađima perfidno širi ljevičarsku agendu.

Sjetimo se samo slona Hortona i rasprave o pravu na izbor koji je crtani film potakao.

No, uspijete li filtrirati ono najbolje ili čak potpuno zanemariti ono što vam scenaristi žele poručiti, pogledat ćete jedan od najzabavnijih crtića u posljednjih desetak godina, a i hrvatska sinkronizacija je (sad već uobičajeno) kvalitetna.

Osim ako se netko ne požali na regionalnu diskriminaciju. 

Pročitajte više