Bila je najslavnija žena svog doba, zvali su je Božanstvena, a umrla je sama i tužna

Foto: Profimedia

DESETLJEĆIMA nakon smrti, najpoznatija operna diva svih vremena Maria Callas budi interes javnosti i medija, a ovih dana u centru je pažnje film Maria, redatelja Pabla Larraina, u kojem će sopranisticu utjeloviti jedna od najvećih holivudskih zvijezda - Angelina Jolie.

Marijina biografija i dalje je izvor inspiracije, a javnost posebno intrigira spoznaja da je tragedije koje je glumila na sceni zapravo živjela i u privatnom životu.

Kad je Maria Callas umrla 16. rujna 1977. u svome pariškome stanu na aveniji Georges Mandel 36, ne napunivši ni 55 godina, francuski radio je objavio: "Zauvijek je utihnuo najslavniji glas svijeta."

I danas, 45 godina od njezine smrti, Maria Callas nosi epitet nezaboravne sopranistice, ali i glamura, strasti i neukrotivog temperamenta. Njezini obožavatelji zvali su je La Divina (Božanstvena), a ona nikada nije krila da joj to godi. 

Majka ju je ucjenjivala, otac iskorištavao

Maria Callas rođena je 2. prosinca 1923. godine u New Yorku, u obitelji grčkih imigranata. Njezina majka vidjela je talent svoje kćeri dok je još bila dijete i prepoznala priliku da preko nje ostvari bogat i lagodan život. Zato je kćer tjerala da vježba i nastupa od najranije dobi.

Kada je napunila 10 godina, Maria je već izvodila arije iz opere Carmen, a majka ju je često gurala da nastupa pred drugima.

Nakon što se raspao brak njezinih roditelja Maria se 1937. s majkom i starijom sestrom Jackie vratila u Atenu. Njezina je majka tijekom Drugog svjetskog rata skrivala britanske vojnike. Maria je ispričala da se njezina majka prostituirala kako bi prehranila kćeri, od kojih je tražila da rade isto.

I dok je Jackie pala pod majčin utjecaj i krenula njezinim putem, Maria je uspjela osvojiti vojnike na drugi način. Oni su joj plaćali kada bi pjevala za njih. S 13 godina započela je svoje glazbeno školovanje, a majci nije oprostila do njezine smrti. 

Godine 1945. vratila se u Ameriku kako bi živjela s ocem te je, nakon audicije, primljena u Metropolitan Operu u New Yorku. Nakon što je postala slavna njezina je majka emocionalnim ucjenama pokušala iscijediti novac iz nje. Prijetila je samoubojstvom, puštala lažne priče u medije...

Ništa bolji nije bio ni njezin otac te je također uzimao novac svoje kćeri, a jednom joj je čak slagao da umire samo kako bi iskamčio nešto. No ona im nije mogla reći ne.

"Dobrotom ljudi od mene mogu dobiti sve, a mogu napraviti i budalu od mene", govorila je Maria Callas te je cijeli život tražila ljubav koju joj njezini roditelji nisu dali.

Ljubavnik ju je drogirao i zlostavljao

Prve opere Callas je otpjevala u Grčkoj nacionalnoj operi, a nakon Drugog svjetskog rata pokorila je najveće operne kuće na svijetu.

Punila je novinske stupce svojim senzacionalnim nastupima, kao i privatnim ljubavnim životom i brojnim obožavateljima. Iako se možda nekome činilo da je živjela život iz bajke, on je bio sve samo ne to.

Mračna strana njezinog života bila je obilježena burnom vezom s Aristotelom Onassisom, grčkim brodovlasnikom. 

Njega nije zanimala opera, ali je volio biti okružen glamuroznim ljudima i osvojio ju je skupim provodima i poklonima. Vremenom se saznalo da ju je drogirao tijekom čitave veze. Na kraju ju je odbacio zbog Jackie Kennedy, s kojom se vjenčao 1968. godine.

Problemi u braku, spontani pobačaj...

Ništa bolje ju nije tretirao ni njezin 30 godina stariji suprug, talijanski industrijalac Giovanni Battista Meneghini, s kojim je provela 10 godina u braku.

"Moj me suprug i dalje gnjavi iako mi je oteo više od polovice zarađenog novca, spremajući sve na svoje ime otkako smo se vjenčali. Bila sam budala što sam mu vjerovala", napisala je u jednom svojem pismu, a otkrila je i da joj nije bio vjeran. Meneghini je volio mlađahne djevojke, jedva punoljetne, također sopranistice.

Iako su kolale priče da je imala tajno dijete s Onassisom, te su tvrdnje odbačene. Naime, poznato je da je početkom 60-ih, dok je još bila u braku s Meneghinijem, ostala trudna. Suprug je prijetio da će joj oduzeti dijete, nakon čega je imala spontani pobačaj.

U godinu dana smršavila 50 kg

Svijet Mariju Callas pamti kao vitku, elegantnu i tragičnu damu. Ipak, manje je poznato kako je ona na početku operne karijere težila 108 kilograma.

Za Mariju Callas kakva se pamti danas zaslužan je i redatelj Luchino Visconti, koji ju je nagovorio da u godinu dana smršavi skoro 50 kilograma i s nepogrješivim stilom pretvorio je u ikonu elegancije.

Nakon što je s vremenom njezin glas sve više patio odlučila se umiroviti i povukla se iz javnog života u svoj pariški dom, u kojem je, ovisna o tabletama, provodila dane gledajući televiziju i prejedajući se sladoledom u društvu sestre Jackie. Posljednje godine njezina života obilježili su usamljenosti i žaljenje, a preminula je 1977. sa samo 53 godine. 

Umrla je od srčanog udara, sama, bez nasljednika. Njezino ime, međutim, kao i njezin život te, iznad svega, glas i danas izazivaju poštovanje. 

Pročitajte više