Zvijezda Harryja Pottera o sukobu s J.K. Rowling oko trans prava: Ne dugujem joj

Foto: Profimedia

Glumac Daniel Radcliffe komentirao je svoj sukob s J. K. Rowling, autoricom romana o Harryju Potteru, rekavši da ga čini "stvarno tužnim".

Radcliffe je 2020. bio među prvim članovima glumačke postave serijala o malom čarobnjaku koji su stali u obranu trans zajednice, nakon primjedbi koje je u to vrijeme Rowling iznijela o trans osobama. U godinama nakon toga, Rowling se više puta suočavala s kritikama zbog svojih stavova o trans osobama.

U novom intervjuu za The Atlantic, glumac je otkrio da s autoricom nije razgovarao godinama. "To me čini stvarno tužnim, u konačnici. Gledam osobu koju sam upoznao, vremena u kojima smo se sreli, knjige koje je napisala, svijet koji je stvorila, i sve je to za mene tako jako empatično", rekao je Radcliffe.

Radcliffe je također odgovorio kritičarima koji su rekli da bi on i njegovi kolege iz Harryja Pottera, Emma Watson i Rupert Grint, koji su također izrazili podršku trans zajednici nakon spisateljičinih komentara, trebali biti zahvalniji autorici franšize koja ih je proslavila.

"Postoji verzija priče da su ovo troje djece nezahvalna derišta za koju su ljudi oduvijek to željeli reći i konačno su mogli, tako dobro za njih. Očito se Harry Potter nikada ne bi dogodio bez nje, tako da se vjerojatno ništa u mom životu ne bi dogodilo ovako kako jest bez te osobe. Ali to ne znači da stvari u koje stvarno vjeruješ, duguješ nekom drugom za cijeli život", rekao je.

Smatrao je da mora nešto reći

Nakon kontroverznih primjedbi koje je autorica iznijela 2020., Radcliffe je napisao esej za The Trevor Project u kojem je ustvrdio da su "transrodne žene - žene". "Svaka suprotna izjava briše identitet i dostojanstvo transrodnih osoba i protivi se svim savjetima profesionalnih zdravstvenih udruga koje imaju daleko više stručnosti o ovoj temi od Rowling ili mene", rekao je.

Njegova kolegica Emma Watson je tada na Tweeteru napisala: "Trans osobe su ono što kažu da jesu i zaslužuju živjeti svoje živote bez da ih se stalno ispituje ili govori da nisu ono za što se predstavljaju."

Osvrćući se na svoj esej za The Trevor Project, Radcliffe je u intervjuu za The Atlantic dodao da je u tom trenutku 12 godina radio s dobrotvornom organizacijom i činilo mu se kao golemi kukavičluk da ne kaže nešto. "Htio sam pokušati pomoći ljudima na koje su komentari negativno utjecali i reći da, ako su to njezina stajališta, nisu stajališta svih koji su povezani s franšizom Harry Potter", rekao je.

Pročitajte više