Glumica je 30 godina bila dio Scijentološke crkve, sad ih tuži: Prijete mi i uhode me

Foto: EPA

Deset godina nakon njezinog izlaska iz Crkve, američka glumica Leah Remini je tužila Scijentološku crkvu zbog navodnog "građanskog uznemiravanja, uhođenja, klevete, namjernog nanošenja emocionalne boli, namjernog ometanja potencijalne ekonomsku dobiti", navodi se u tužbi. 53-godišnja glumica tvrdi da su osnivač scijentologije David Miscavige i njegovi sljedbenici "poduzeli kampanju da unište" njezin život.

"Proteklih deset godina gospođa Remini bila je uhođena, nadzirana, uznemiravana, prijetilo su joj, zastrašivalo je se i bila je žrtva zlonamjernih i lažnih glasina preko stotina scijentološki kontroliranih i koordiniranih računa društvenih medija koji postoje isključivo za zastrašivanje i širenje dezinformacija", stoji u tužbi.

"Optuženi su gospođi Remini prouzročili značajnu i trajnu ekonomsku štetu i prisilili je da ima novi, ali nikad normalan život u kojem su scijentološki nadzor, zlostavljanje i laži kazna, odnosno neizbježna cijena za ostvarivanje njezinog prava iz Prvog amandmana i imala je dužnost progovoriti o njihovom ponašanju", nastavlja se dalje.

Glasnogovornik Scijentologije rekao je za People 2017. o njezinim kritikama Crkve: "Remini je ta koja je napadač. Cijeli antiscijentološki štih je napisala i koreografirala ona, glumeći sebe u svojoj drami kao žrtvu, uništila je svoje prijatelje i one koji su joj pomagali veći dio života."

Remini u svojoj tužbi navodi da je Scijentološka crkva "institucionalizirala niz osvetničkih aktivnosti koje treba poduzeti protiv svakog pojedinca, organizacije, poduzeća ili vlade koje Scijentologija smatra neprijateljem ili supresivnom osobom".

Tvrdi da su joj crkveni postupci prouzročili "značajnu i stalnu ekonomsku štetu"

U tužbi se također navodi da je tijekom posljednjeg desetljeća Scijentološka crkva "neprestano maltretirala, prijetila, zastrašivala i dovodila u neugodnu situaciju članove obitelji, prijatelje, kolege i poslovne suradnike gospođe Remini, zbog čega je izgubila osobne odnose, poslovne ugovore i druge poslovne prilike”.

Remini je tvrdila da je Crkva angažirala "pojedince s mentalnim bolestima ili koji su beskućnici ili ovisni o drogama te druge ranjive osobe" da je uhode, nadziru i maltretiraju u njezinoj rezidenciji.

"Ovo desetljeće dugo koordinirano maltretiranje gđe Remini, kao i njezinih prijatelja, obitelji i poslovnih poznanika, prouzročilo je ozbiljnu emocionalnu bol, natjeralo ju je u strah za svoju fizičku sigurnost i sigurnost svoje obitelji i prouzročilo gubitak poslovnih prilika", navodi se u tužbi, kasnije napominjući da su joj crkveni postupci prouzročili "značajnu i stalnu ekonomsku štetu".

Kada je Remini napustila Crkvu u srpnju 2013., kao glavni razlog svog odlaska navela je probleme s upravom. Predstavnik Scijentološke crkve dao je tada izjavu, nazivajući Remini "zaokupljenom sobom" i ženom s "nezasitnom željom za pažnjom" koja iskorištava "svoju bivšu vjeru".

Remini se oglasila 2014., rekavši: "Ne želim biti poznata kao ogorčena bivša scijentologinja. Ne pokušavam nikoga napadati i ne pokušavam biti kontroverzna. Samo želim da ljudi znaju istinu." U godinama koje su uslijedile nastavila je govoriti protiv Crkve.

Pročitajte više