Zvijezda Kućanica tvrdi da su ona i muž rak dobili od spolno prenosivog virusa

Foto: Instagram

AMERIČKA glumica Marcia Cross, najpoznatija po ulozi crvenokose Bree u seriji "Kućanice", progovorila je o svojoj borbi s rakom i otkrila da se s tom teškom bolešću borio i njen suprug Tom. 

U intervjuu za CBS-ovu emisiju "This Morning" Marcia je ispričala kako vjeruje da je njen rak anusa uzrokovan istim HPV virusom koji je njenom suprugu Tomu Mahoneyju uzrokovao rak grla osam godina ranije. 

Marciji je rak anusa otkriven 2017. tijekom rutinskog ginekološkog pregleda, a liječnici su joj otkrili da je vjerojatno uzrokovan virusom HPV-a. Iako su oboje uspjeli preboljeti tešku bolest, odlučili su progovoriti o tome kako bi u javnost prenijeli informaciju da njihov rak vrlo vjerojatno nije bio slučajnost, nego ga je uzrokovao isti soj humanog papiloma virusa. 

HPV virus se inače najčešće prenosi spolnim odnosom, no može se prenijeti i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluznicom. Kako prenosi Mirror, većina spolno aktivnih ljudi u nekom dijelu života se zarazi HPV-om. Najčešće nema simptoma, no ponekad može uzrokovati genitalne bradavice, ali i rak genitalija, debelog crijeva, anusa ili grla. 

Marcia je priznala da joj je u početku bilo teško priznati da boluje od raka anusa. 

"Ljudima bude neugodno. Imaš rak, zar bi te zbog toga trebalo biti sram? Kad da si učinio nešto loše zato što imaš rak anusa, kao da nemaš dovoljno problema i bez toga. Čak je i meni u početku trebalo vremena da progovorim o tome", priznala je. 

Nakon oboljenja morala je provesti šest tjedana na terapiji radijacijom i dva tjedna kemoterapije, a o svom je iskustvu odlučila progovoriti kako bi ukazala na važnost cijepljenja protiv HPV-a. 

Pročitajte više