Nova zvijezda Kućanica s Beverly Hillsa je izbjeglica iz BiH koja danas ima milijune

Foto: Instagram

ZVIJEZDA nove, 12. sezone popularnog američkog reality showa The Real Housewives of Beverly Hills je 49-godišnja Sanela Diana Jenkins. Sanelu su u najavi za novu sezonu najavili kao "zlikovku".

Sanela, koja naglašava da je zovu Diana, porijeklom je iz Bosne i Hercegovine, odakle je izbjegla za vrijeme rata. Rođena je kao Sanela Ćatić u Alipašinom Polju, nedaleko od Sarajeva. Danas je poduzetnica, milijunašica, filantropkinja i majka troje djece. 

Stipendira Sanela Diana Jenkins Human Rights Project na UCLA-u, a s glumcem Seanom Pennom pokrenula je i organizaciju Jenkins-Penn Haitian Relief. Pokrenula je i zakladu Sanela Diana Jenkins Foundation for Bosnia and Herzegovina, u spomen na svog brata Irnisa koji je poginuo kad je imao 21 godinu.

Iz BiH pobjegla u Split, a zatim u London

Sanela je iz Bosne i Hercegovine otišla kao studentica. Najprije je otišla u Split, a zatim u London, gdje je upisala studij ekonomije i informatike.

"Možemo se seliti na kraj svijeta, kao što sam se i ja odselila, ali ne možemo pobjeći od sebe. Kultura i karakteri su duboko usađeni u nama i ne može ih nova adresa stanovanja promijeniti. Moja djeca su veoma privržena Sarajevu i cijeloj zemlji kao da su u BiH konstantno rasli. Govore čisti bosanski jezik, tamo imaju veoma bliske prijatelje. U posljednjih nekoliko godina više od mene dolaze u BiH. Kada je u pitanju vezanost za obitelj i prijatelje, uvjerena sam da su isti kao i svi njihovi vršnjaci u Bosni", rekla je u intervjuu za magazin Gracija.

"Sarajevo je sredina gdje je dobro provesti vrijeme odrastanja jer tolika količina inteligencije i šarma na malom prostoru ostavi pozitivne tragove na ljudima. Ipak, uz te pretpostavke važno je dalje raditi na sebi da bismo razumjeli širu sliku i kretanja u svijetu. Danas je to malo drugačije pa možemo biti u toku svih događanja i živjeti na planini, ili biti izvan događaja, a živjeti u Parizu ili New Yorku. U vremenu u kojem živimo komunikacija je svima dostupna i možemo naučiti skoro sve što nas zanima samo ako imamo pristup internetu. Ali, na kraju, bitno je na koje temelje stavljamo to znanje i informacije. Ako su temelji dobri, sve ostalo je lakše", dodala je još.

Na društvenim mrežama redovito ističe svoje porijeklo te redovito objavljuje fotografije iz djetinjstva u Bosni i Hercegovini i fotografije svojih roditelja, koji i dalje žive u BiH. Ostala je u dobrim odnosima i s bivšim školskim kolegama iz Sarajeva.

Nakon razvoda joj pripala polovina muževog bogatstva

Osnivačica je i direktorica kompanije koja se bavi proizvodnjom zdravih napitaka, ima svoju liniju kupaćih kostima, a bavi se i filmskom distribucijom. Na fakultetu u Londonu je upoznala prvog supruga, 14 godina starijeg Rogera Jenkinsa, za kojeg se udala 1999. godine. S njim ima dvoje djece, kći Eneyu i sina Innisa.

S milijunašem Jenkinsom bila je u braku 10 godina. Nakon razvoda pripalo joj je pola njegovog imetka koje se procjenjivalo na preko 380 milijuna eura. Nakon razvoda ostali su u dobrim odnosima, a njihovu rastavu Britanci su nazivali "najsretnijim razvodom u povijesti".

Danas je u vezi s Asherom Monroeom, s kojim je 2020. dobila svoje treće dijete, kćerkicu Eliyanu. Djevojčica je rođena 25. studenog, na Dan državnosti BiH, što Diana često ističe.

"Dragi Bog je odgovorio na molitvu da se i treći put ostvarim kao majka, a njeno ime znači upravo to: 'Bog mi je odgovorio' ili Eliyanah. Posebno mi je drago što se Eliyanah rodila na tako važan praznik za našu zemlju. Bez obzira na to što sam dugo godina s adresom izvan domovine, za Bosnu i Hercegovinu se borim na svim meridijanima. Dan njenog rođenja imat će dodatnu važnost i simboliku", rekla je nakon rođenja kćeri.

Ljeta često provodi u Hrvatskoj pa je tako prošle godine uživala na Hvaru. Druži se s najvećim svjetskim celebovima, a među bližim prijateljima joj je, primjerice, Elton John.

Njeno bogatstvo trenutno se procjenjuje na više od 300 milijuna eura.

Pročitajte više