12-godišnja Ema lani je posudila 121 knjigu. Čitala je dvije knjige tjedno

Foto: Knjižnice grada Zagreba

NAJČITATELJICOM Knjižnica grada Zagreba 2020. godine proglašena je 12-godišnja Ema Bošnjak, članica Gradske knjižnice Ante Kovačića u Zaprešiću. Ona je lani pročitala i posudila ukupno 121 knjigu, što znači da je čitala više od dvije knjige tjedno.

Voli čitati nakon škole, prije spavanja, vikendima i praznicima, a najdraže knjige su joj: Princezini dnevnici (Meg Cabot), Harry Potter (J. K. Rowling), Artemis Fowl (Eoin Colfer), knjige iz serije Rachel Hawkins, knjige iz serijala Michaela Scotta i mnoge druge. Osim čitanja, u slobodno vrijeme izrađuje kreativne predmete, vozi se biciklom, putuje s roditeljima i igra društvene igre.

"Ovim projektom već godinama nastojimo kod populacije tinejdžerske dobi poticati zanimanje za knjigu i čitanje, što je posebice važno u Godini čitanja", istaknula je ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Višnja Cej.

Tome bi trebala pridonijeti i najnovija usluga koju su u Godini čitanja predstavile Knjižnice grada Zagreba - posudba e-knjiga za djecu na aplikaciji Zaki Book.

"Trenutno je dostupno gotovo 40 novih naslova, ali se nadamo da će ova usluga potaknuti nakladnike da u većem broju izdaju e-knjige namijenjene upravo djeci", pojasnila je ravnateljica Cej.

Širenjem usluga i posudbom e-knjiga ravnateljica Cej očekuje da će se povećati interes djece za knjižnice, kojima je, uz potporu Grada Zagreba, omogućen besplatan
upis do 15. godine. U protekloj godini besplatno članstvo koristilo je više od 40 tisuća djece.

Izbor Najčitatelja godine organizira se već dvadeset godina i do sada je 21 dijete ponijelo tu titulu, a jedne godine bila su čak dva Najčitatelja.

Pročitajte više