5 stvari koje rade one stvarno dobre mame

Foto: 123rf

SVAKA mama je dobra na svoj način, ali postoje one mame koje se, kako se čini, nikada ne živciraju i stalno su pune ljubavi i nježnosti.

To su one super nježne mame kakve svako dijete želi imati pored sebe, no znamo i same da se ta nježnost javlja kad su i djeca super dobra, nježna, poslušna, blaga i draga.

No, isto tako znamo da svako ponašanje ima i svoj uzrok pa sa sigurnošću možemo tvrditi da nježne, blage i drage mame (ne one popustljive, već one nježne i pravedne, s čvrstom rukom) također imaju i znatno "nježniju i dražu" djecu. Zato što dijete u tom slučaju poprima ponašanje svoje nježne mame, a tada je odgoj znatno tiši i lakši.

Želite li stoga i vi biti mama koju će svi, a posebno vaša djeca, smatrati super nježnom i dragom (da je i djetetu žao remetiti tu nježnost), tada budite mama koja se drži ovih pravila:

1. Nježne mame ne viču (ma koliko god vrištale u sebi)

Njima je važno da djeca ne budu dodatno uznemirena (uvijek su uznemirena kad plaču i nešto žele, zar ne?) te da se svaki problem riješe na miran način. One znaju da je nježna, tiha riječ učinkovitija od vikanja.

2. One su ljubazne i obazrive, a problemu posvećuju puno pažnje

To su one mame koje prvo dugo slušaju, a umjesto velikih pametovanja radije osluškuju djetetove osjećaje i tako pokazuju koliko poštuju svoje dijete, odnosno koliko su obazrive prema njihovim osjećajima. A konačnu odluku uvijek donose na temelju vlastite želje da ona pozitivno utječe na dijete. Bez vikanja, kazne i drame.



3. One su pravo vrelo ljubavi

Svaka mama voli jako, a svoju ljubav pokazuje na razne načine, no nježne mame svoju ljubav pokazuju često, čak i u situacijama kad se čini da dijete ne zaslužuje baš toliko pažnje u tom trenutku. No ovakve mame znaju da je s puno ljubavi lakše prebroditi sve probleme.

4. One se ispričaju i upozore kad su loše volje

Čak ni najnježnije mame na svijetu imaju trenutke kad se tako ne osjećaju, no umjesto da šute i trude se prikriti svoju nervozu, nježna i obazriva mama radije će upozoriti da se trenutno ne osjeća baš najsretnije i da se zbog toga nada da ona neće pogriješiti u svojim reakcijama i ponašanju, te da zbog toga traži malo više razumijevanja od djeteta. A dijete, naviklo da je mama dobre volje, tad će se doista i potruditi da svojim ponašanjem ne skrivi svađu.

5. One jako puno grle

Nježnost i blizina majke jako su potrebni djeci. Mama tako smiruje, tješi, otklanja strahove, a kad se ne događa ništa značajno, mama onda grli da pokaže osjećaje i još više učvrsti nježnost sa svojim djetetom. Čak i kad djeca malo odrastu, mame koje grle neće s tim prestati, jer čak i ako dijete više ne dolazi samo u zagrljaj, mama će otvoreno tražiti zagrljaj koji njoj treba. Nijedno dijete takav odnos neće odbiti, što znači da će mame koje puno grle kad su djeca mala nastaviti s tim sigurno i kad djeca odrastu.

 

Pročitajte više