9 činjenica o ljetnim bebama i što to znači za njihovu budućnost

Foto: Instagram

RODILE ste na ljeto ili tek odbrojavate dane do dolaska na svijet svoje ljetne bebe. Možda će vas onda zanimati činjenice kako ljeto, kao godišnje doba, utječe na karakter i različitost kod djece. Hoće li i kako će rođenje ljeti utjecati na njih i njihovu budućnost?

Činjenice, naravno, uzmite s dozom opreza, no većina ovoga, znajte, na neki je način ipak dokazano kao točna tvrdnja. 


1. Čeka ih poslovna prosječnost

Zanimljivo, ali stručnjaci s University of British Colombia shvatili su da je među direktorima velikih kompanija najmanje oni koji su rođeni baš na ljeto.

2. Bit će malo nespretniji

Ekipa s Journal of Sports Medicine otkrila je da su ljetna djeca manje spretna i uspješna u sportu, u odnosu na djecu koja su rođena na jesen. Zapravo, djeca rođena u kasno proljeće i rano ljeto navodno su najnespretnija od svih.

3. Ali manje depresivni


Rođeni u najdužim danima, već su samim rođenjem pokupili više sunčeve svjetlosti što se povezuje sa smanjenim rizikom za razvoj depresije, shizofrenije i bipolarnog poremećaja.

4. No, prijeti im disleksija

Navodno je rizik od disleksije, kod djece rođene u rano ljeto, čak 70 posto veći u odnosu na djecu rođenu u drugim dijelovima godine.


5. Djevojčice su pametnije

O ovom su pitanju istraživali stručnjaci s University of Colombia te došli do zapanjujućeg podatka kako su ljetne curice i zimski dječaci pametniji od ljetnih dječaka i zimskih curica. 

6. Temperamentniji su

U Australiji je rađeno veliko istraživanje na uzorku od 5.000 djeca te je zaključeno da su djeca rođena ljeti malo temperamentnija od drugih te imaju malo manje razumijevanja za druge, divlji su i svojeglaviji, no za njih se nećete trebati brinuti kad je u pitanju pronalazak društva i stjecanje novih prijateljstava.

7. Optimističniji su

S puno sunca u prvim danima života ljetne su bebe stekle malo više životne pozitive te su dokazano optimističniji od češće pesimističnije zimske djece.

8. Problemi s vidom su nešto češći

Ovo su potvrdila dva istraživanja, a kažu da djeca rođena u lipnju i srpnju imaju čak 25 posto veće šanse da kasnije u životu razviju probleme s vidom.

9. Mogli bi imati problema u školi


No, ovaj se problem ne veže toliko uz pamet koliko uz spremnost za školu, pogotovo ako su među mlađima u razredu te zbog toga nešto nespremniji za školu u odnosu na starije prijatelje.

 

 

Pročitajte više