9-godišnjak rekao prijateljima da Djed Mraz ne postoji, njihovi roditelji se pobunili

Foto: Shutterstock

BOŽIĆNO vrijeme je već počelo i pripreme se polagano zahuktavaju, a vani je sve hladnije, što znači da sve ide u smjeru pravog zimskog božićnog ugođaja. Djeci je to vrijeme posebno blisko srcu jer tu su darovi i priče o Djedu Mrazu, u kojeg većina mališana svim srcem vjeruje.

Premda je nekoj djeci već obznanjeno da veseli debeljuškasti starac s dugom bijelom bradom ne postoji, dio njih ostaje barem pri dojmu da je Djed Mraz znak božićnog duha i uživaju u tome.

Kolika je roditeljska odgovornost?

Naime, za jednog roditelja 9-godišnjaka, koji je djeci u školi rekao da Djed Mraz ne postoji, cijela priča dobila je drugu dimenziju. Postavilo se pitanje kolika je odgovornost roditelja u takvim slučajevima i koliko bi taj roditelj trebao biti pozvan na red jer je njegovo dijete obznanilo ostalima istinu koju su njihovi roditelji krili od njih.

Anonimni roditelj na popularnom Mumsnetu postavio upravo takvo pitanje

"Naša djeca imaju 9 godina i u školi su imala raspravu o tome je li Djed Božićnjak stvaran", napisao je roditelj. "Dobio sam vrlo dugu poruku od drugog roditelja, u kojoj se ističe da se moje dijete izbrbljalo i potom pokvarilo 'čaroliju Božića' njihovom djetetu, koje je također reklo svojoj mlađoj braći i sestrama, a oni su se rasplakali zbog toga."

Roditelj djeteta koje je obznanilo neželjenu istinu nastavio je objašnjavati: "Moje dijete je istinu o Djedu Mrazu saznalo od starijeg brata i sestre i nije ga to previše uznemiravalo. Već sam rekao da ne bi smjeli razgovarati o tome sa svojim prijateljima, a kada sam ih pitao o ovom razgovoru, moje dijete je bilo potpuno slomljeno što je izazvalo uznemirenje kod drugih."

Što misle drugi roditelji?

Tradicija da se djeci kaže da Djed Mraz donosi darove na Badnjak je široko prihvaćen dio blagdana, ali to jednostavno nije istina. U komentarima su drugi tješili ovog roditelja da on zapravo nije odgovoran za to što je njegovo dijete raskrinkalo mit o Djedu Mrazu drugoj djeci.

"Vašem djetetu je rečeno da ne govori ništa, ali je uznemireno što je izazvalo uzrujanost", napisao je jedan roditelj. "Odrasli nisu savršeni tako da ni djeca sigurno nisu, pa bi to trebao biti kraj. Očito je grupa njih raspravljala o tome i vaše dijete je progovorilo. Samo objasnite da je vaše dijete jako uzrujano jer je izazvalo uzrujanost."

Drugi roditelj je dodao da u ovom slučaju ne bi škodila kratka isprika: "Ja bih se osobno ispričao u ime svog djeteta. Djed Mraz je tako osjetljivo područje roditeljima koji pokušavaju održati čaroliju kad postoje mlađa braća i sestre, nažalost vaše dijete je bilo nositelj takvih vijesti."

Saznati da je Djed Božićnjak zapravo samo mit može biti nezgodno za neku djecu, a ako se od njih traži da o svom saznanju šute, to bi mogla biti prevelika odgovornost i teret za njih. Uostalom, ne treba očekivati od 9-godišnjaka da Djeda Mraza bez problema održava na životu za svoje kolege iz razreda, piše Romper.

Pročitajte više