Malo ili nimalo? Postoji li sigurna količina alkohola u trudnoći?

Foto: Shutterstock

LIJEČNICI su jednoglasni o osudi alkohola kao štetnoga tijekom trudnoće. Međutim, neki tvrde da male količine ne štete ni majci ni djetetu, a drugi da je opasna već i najmanja konzumacija.

Američki su znanstvenici nedavno proveli istraživanje na miševima koje je pokazalo da je izloženost majke alkoholu utjecala na razvoj fetusova mozga, osobito na dijelove zadužene za kognitivno razmišljanje, vid, sluh, dodir te motoričke i jezične vještine.

Autorica studije Kelly Huffman sa Sveučilišta California rekla je da se rezultati istraživanja odnose i na ljude. "Bilo koja količina alkohola tijekom trudnoće ili dojenja štetna je za dijete. Isto tako možete djetetu dati whiskey na bočicu", rekla je za Yahoo.

Međutim, ranije prošle godine u istraživanju obavljenom u međunarodnom časopisu za ginekologiju i opstetriciju BJORG zaključeno je da mala količina alkohola ne utječe na ponašajne ni kognitivne probleme.

Iako se studije ne slažu u potpunosti, može se zaključiti da umjerene i veće količine alkohola definitivno štete djetetu pa biste takvo ispijanje pića trebali zaobilaziti u širokom luku. kako biste beba i vi bili najsigurniji, najbolje je - uopće ne piti alkohol.
 

Pročitajte više