Oprez! Zvučne spravice za uspavljivanje mogu naškoditi bebinu sluhu

Foto: Shutterstock

RODITELJI bi trebali dvaput razmisliti prije nego što svojim bebama nabave zvučne uređaje za uspavljivanje.

Takve spravice uglavnom emitiraju zvukove kiše, cvrkuta ptica ili srčanih otkucaja kako bi pomogle bebama da lakše utonu u san. Osim toga proizvode i pozadinski zvuk koji služi tome da im odvuče pažnju s ostalih zvukova iz okoline koji im možda otežavaju ulazak u san.

Uvođenjem napravice za uspavljivanje roditelji u bučni okoliš uvode još buke, bez razmišljanja na količinu zvuka koju dijete percipira.

Kanadski su znanstvenici otkrili da, ako ih se redovito koristi, takvi uređaji mogu dovesti do problema sa sluhom, govorom i učenjem zbog toga što proizvode glasnoću koja može biti opasna za djetetove uši. "Ne kažem da će te naprave uzrokovati gubitak sluha. Samo kažem da bi mogle", rekao je autor studije dr. Blake Papsin, šef otolaringologije u Bolnice za bolesnu djecu u Torontu.

Znanstvenici su 14 modela podesili na maksimalnu glasnoću te izmjerili glasnoće koje nastaju na trima različitim udaljenostima od uređaja za mjerenje. Svih 14 uređaja proizvodilo je zvukove glasnoće koja prelazi prihvatljivu količinu zvuka za bebe, a tri je, kada ih se postavili najbliže, na oko pola metra od uređaja za mjerenje, proizvodilo potencijalno štetnu razinu glasnoće koja prelazi dopuštenu količinu buke na radnom mjestu.

Svi osim jednog modela dosegnuli su preporučenu granicu glasnoće i kad su se nalazi na drugom kraju prostorije.

S obzirom na to da na uputstvima modela rijetko stoje upozorenja, autor studije preporučuje roditeljima da se drže ovih pravila kada su u pitanju zvučne naprave za uspavljivanje:

1. Nikada ih nemojte staviti djetetu u kolijevku ili u njegovu neposrednu blizinu.

2. Glasnoću smanjite na najmanje i djecu izlažite zvukovima koje uređaj proizvodi što je kraće moguće.

3. Ugasite napravu čim dijete zaspi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.