Pazite kako se nosite sa stresom: Bebe upijaju negativne osjećaje majki

Foto: Shutterstock

BEBE su poput malenih spužvi, upijaju sve što čuju i vide iz "velikoga" svijeta. Iako još ne mogu izraziti dublje emocije, vrlo su svjesne emocija svojih majki.

Bebe u maternici dio su majčinoga tijela i odavno je otkriveno da osjećaju majčino raspoloženje. Sada se čini da i nakon rođenja mogu osjetiti majčin stres i negativne emocije putem fizičkih radnji koje majke izvode dok ih drže.

"Vaša vam beba ne može reći da izgledate kao da ste pod pritiskom i upitati vas što nije u redu, ali naše istraživanje pokazuje da, čim je u vašem naručju, prikuplja vaše reakcije povezane s emocionalnim stanjem te odmah i samo počne osjećati vaše negativno iskustvo", objasnila je Sara Waters koja je radila na istraživanju New York Universityja kojemu je cilj bio istražiti srčanu aktivnost i emocija beba čije su se majke našle u stresnim situacijama.

Kod 69 majki djece između 12 i 14 mjeseci starosti praćen je srčani ritam dok su, odvojene od djece, bile izložene stresnim situacijama. Majke koje su najnegativnije reagirale na testiranju imale su više negativnih emocija i najveće odstupanje od normalnog srčanog ritma. Nakon što su se našle sa svojim bebama, mališani su preuzeli majčine emocije na temelju pulsa, glasovne napetosti te gesta lica. Ipak, kako se ističe, nužna su dodatna istraživanja kako bi se točno odredilo kako djeca detektiraju majčine negativne emocije, piše portal Parent Society.

Zaista je nevjerojatno kako nas djeca koja ne znaju ni govoriti mogu pročitati, a ovo nas istraživanje samo upozorava na to da trebamo pronaći najbolji način za izdržavanje i rješavanje stresnih situacija.

Pročitajte više