Posjetite 6. Festival o pravima djece!

Izvor: Media servis, Foto: Shutterstock

ZAGREB - Festival o pravima djece, koji već šest godina promiče dječja prava i raspravlja o aktualnim temama vezanima uz djecu i odrastanje otvara se večeras u 19 sati u Zagrebu. Ove je godine tema nasilje nad djecom, a Festival će trajati čak pet dana i održavati se istovremeno u Zagrebu - gradu domaćinu, Splitu - gradu partneru, te osam drugih hrvatskih gradova - Dubrovniku, Varaždinu, Osijeku, Slavonskome Brodu, Rijeci, Šibeniku, Zadru i Vukovaru.

Tijekom festivala, prikazat će se brojni filmski naslovi djece iz Hrvatske i cijeloga svijeta, a govore o dječjim pravima govore upravo kroz objektiv djece. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Otvaranje Festivala u Zagrebu započinje u 19 sati u Kinu Tuškanac. Ove godine Bosna i Hercegovina je zemlja partner te će se na otvaranju prikazati kratki filmovi djece iz BiH s radionice One minute Junior Movies te kratki filmovi djece s UNICEF-ovih radionica o prevenciji nasilja iz Hrvatske, nakon čega će se održati projekcija nagrađivanog dječjeg filma “Natjecanje - Uspon do zvijezda” (eng. The Contest - To the Stars and back) danskog redatelja Martina Miehe-Renarda. Radi se o filmu koji tematizira pitanje zlostavljanja djece u okruženjima različitih religija i etničkih skupina. Film je prikazan na ovogodišnjim revijama Berlin International Film Festivala te Festivala dječjeg filma u Torontu.

Program u Splitu svečano će se otvoriti u srijedu, 19. studenoga, no već je započeo rad filmskih radionica u Gradskoj knjižnici Marka Marulića te je otvorena izložba “Djetinjstvo u Hrvatskoj - tri priče i poplave” u Centru Joker. Projekcije filmova u drugih osam hrvatskih gradova održat će se u četvrtak i petak, 20. i 21. studenoga.

Pročitajte više