Razlog više za vježbu u trudnoći: Bebama majki koje su vježbale mozak se malo brže razvija

Foto: Shutterstock

ŽENE koje vježbaju tijekom trudnoće rađaju djecu razvijenih mozgova, pokazalo je novo istraživanje.

Znanstvenici su 12 dana nakon poroda promatrali moždane valove djece koju su rodile dvije skupine majki. "Naši su rezultati pokazali da su djeca majki koje su tijekom trudnoće bile fizički aktivne imali naprednije reakcije, što sugerira da im se mozak brže razvija", rekla je znanstvenica Elise Labonte LeMoyne sa Sveučilišta u Montrealu. Istraživanje je objavljeno 10. studenoga na godišnjem simpoziju Društva za neuroznanost u San Diegu. Radi se o preliminarnom istraživanju koje još treba biti recenzirano.

U prvom istraživanju ovoga tipa kao uzorak su uzete trudnice u prvom tromjesečju trudnoće, normalne težine, u dobi između 20 i 35 godina. Podijeljene su u dvije skupine. Jedna je skupina vježbala najmanje 20 minuta triput tjedno do kraja trudnoće. Druga skupina nije vježbala.

Djeca majki koje su vježbale imala su bolje rezultate

Kada je novorođenčad bila stara između osam i 12 dana napravljen im je EEG pregled. Znanstvenici su se fokusirali na sposobnost razlikovanja zvukova. Djeca majki koje su vježbale imala su bolje rezultate.

Labonte-LeMoyne je dodala da manjak tjelovježbe nije doveo do neuroloških poremećaja. "Jednostavno možemo zaključiti da je vježba dobra i da je se ne trebamo bojati. Od nje ćete se osjećati bolje, a djetetu omogućiti malo brži razvoj. Ako vam treba dodatan motiv, razmišljajte o vježbi kao i pripremi za porod, što će vam biti najviše iscrpljujući događaj u životu", rekla je stranim medijima.

Vježbe u trudnoći imaju brojne prednosti, a brojna su istraživanja pokazala da trudnice koje vježbaju imaju zdraviju trudnoću i manje komplikacija na porodu. Ovo je istraživanje samo još jedan dokaz u prilog vježbanju.

Pročitajte više