Ove korisne navike roditelji bi trebali uvesti u jutarnju rutinu svoje djece

Foto: Pexels

JUTARNJI sati najbolje su vrijeme za poboljšanje i poticanje razvijanja kognitivnih vještina. Kao i odrasli, djeca na početku dana imaju najviše energije i spremna su na različite izazove koje im dan donosi. S obzirom na odmornost, roditelji u jutarnjim satima mogu poticati djecu da razvijaju vještine koje će im pomoći da savladaju određene sposobnosti i imaju ispunjeniji dan.

Zdrav doručak

Roditelji trebaju poticati djecu da većinu jutara, ako ne i svako, započnu hranjivim doručkom bogatim namirnicama koje pospješuju rad mozga. Djeca za doručak mogu jesti namirnice poput cjelovitih žitarica, voća i onih koje sadrže proteine kako bi osigurali bitne nutrijente za optimalnu kognitivnu funkciju tijekom dana. 

Vrijeme za čitanje

Kad god je moguće, djeca bi ujutro trebala izdvojiti vrijeme za čitanje, prenosi The Times of India. Bilo da se radi o zajedničkom čitanju naglas ili da djeca samostalno čitaju knjige, svaka je opcija prihvatljiva. Čitanjem knjiga djeca razvijaju vokabular, uče o različitim i novim stvarima te stječu vještine kritičkog razmišljanja.

Tjelovježba

Roditelji mogu u jutarnju rutinu djece uključiti i izvođenje vježbi. Treninzi koji uključuju istezanje, neke osnovne vježbe ili igranje na otvorenom, mogu pozitivno utjecati na zdravlje mozga, poboljšati cirkulaciju i raspoloženje, kao i razinu energije i kognitivne funkcije. 

Pisanje dnevnika

Pisanje i redovito vođenje dnevnika ima puno dobrobiti za djecu. Djeca zapisuju svoje misli, osjećaje i iskustva, čime se potiče samorefleksija, emocionalno izražavanje i razvija se korištenje jezika kojim govore u svom okruženju. Osim toga, djeca istovremeno utječu na poboljšanje pamćenja te bolji rad i razvoj kognitivnih funkcija.

Rješavanje mozgalica

Kako bi roditelji potaknuli razmišljanje djece već od jutra, mogu im zadati da rješavaju različite mozgalice. To mogu biti zagonetke ili slične igre koje izazivaju dječje vještine rješavanja problema, pamćenje i kreativnost, dok u isto vrijeme potiču kognitivni razvoj, prenosi The Times of India.

Pročitajte više