Sedmi tjedan - Još malo pa će se smiješiti: Djetetu se razvijaju dijelovi lica

Ilustracija: Shutterstock (ultrazvuk u 7. tjednu trudnoće)

EMBRIJU se formiraju dijelovi lica, a kralježnica i mozak su već gotovo razvijeni. Vi primjećujete da sve češće morate na zahod.

Beba


Iako se radi o malenom embriju, u ovom se tjednu mnogo toga događa vašoj bebi. Dosad se formirala pupčana vrpca - veza vašega djeteta s vama kojom dobiva kisik i potrebne nutrijente te se rješava otpadnih tvari.

Razvile su se ruke i noge, a na ultrazvuku je moguće vidjeti nastavak kralježnice koji izgleda poput malenoga repa i koji će nestati rastom djeteta u sljedećih nekoliko tjedana. Kralježnica je već gotovo razvijena, kao i mozak kojega su obje polutke već definirane.

Embrij je velik oko 12 milimetara, a razvijaju se i probavni te respiratorni sustavi. Formiraju se i dijelovi lica te glave - usta, jezik, oči i uši.



Mama

Vaša je maternica sada već dvostruko veća, a količina krvi se povećala za desetak posto. To znači veću prokrvljenost u cijelom tijelu, pa i bubrezima. Uz činjenicu da povećana maternica pritišće mjehur, to će pridonijeti učestalom mokrenju. Ako još nisu, ovoga bi se tjedna mogle pojaviti jutarnje mučnine i povraćanje. Vrijeme je da se raspitate za trudničke tečajeve u vašim bolnicama ili domovima zdravlje.

Tata

Svojoj partnerici budite na raspolaganju usprkos promjenama raspoloženja i mogućim nenajavljenim ispadima bijesa ili drugih snažnih emocija. Uplašena je, "peru" je hormoni i vjerojatno pati od mučnina. Koliko god vam bilo teško i koliko god ste i vi možda uplašeni činjenicom da ćete uskoro postati otac, budite uz buduću majku vašeg djeteta.

Pročitajte više