Šesti tjedan trudnoće: Počinje razvoj mozga i živčanoga sustava, kao i kucanje srca

Foto: Shutterstock

SVAŠTA se događa u šestom tjednu trudnoće!

Beba

U šestom se tjednu trudnoće mozak i živčani sustav razvijaju rapidnom brzinom. Ovoga se tjedna počinju formirati optički mjehurići koji će se kasnije razviti u oči. Razvijaju se i kanali koji će se kasnije pretvoriti u unutarnje uho.

Ovoga će tjedna srce već sigurno zakucati, a možda će se moći čuti i na ultrazvuku. Puls je između 100 i 160. U ovom se tjednu počinju razvijati i probavni te respiratorni sustav. Pojavit će se i kvržice koje će se kasnije pretvoriti u ruke i noge.

Kako su noge djeteta cijelo vrijeme trudnoće sklupčane, pravu dužinu je teško izmjeriti pa se često mjeri dužina sklupčanoga djeteta. Ovoga tjedna embrij je dugačak od dva do pet milimetara.

Mama


Ovoga ćete tjedna, ako dosad niste, po mnogim simptomima zaista osjetiti da ste trudni. Zbog kroničnog umora, bolnih grudi i jutarnjih mučnina mogli biste se osjećati svakako samo ne sjajno. Usprkos imenu, jutarnje se mučnine mogu javljati u bilo kojem dobu dana. Počet ćete i češće mokriti zbog pojačanog rada bubrega.

U ovom razdoblju može doći do blagog krvarenja ili izlučivanja vaginalne sluzi kod nekih trudnica. Uglavnom se to događa u normalnoj trudnoći i ne mora značiti ništa loše, ali rijetko može ukazivati na spontani pobačaj pa se, ako ugledate bilo kakvo krvarenje, odmah javite liječniku.

Tata


Neobično razdoblje nastupilo je za vas i vašu partnericu. Znate da očekujete dijete, ali još ne osjećate nikakve velike promjene. Niste sigurni biste li tu informaciju trebali podijeliti sa širom obitelji i prijateljima, ili još malo pričekati. Uglavnom, radi se o pomalo smušenom periodu u kojemu je važno mnogo razgovarati s partnericom i početi se navikavati na novu situaciju.

Pročitajte više