Veliki korak u proučavanju sindroma iznenadne dojenačke smrti: Otkrivena abnormalnost na moždanom deblu

Foto: Shutterstock

ZNANSTVENICI desetljećima ne uspijevaju pronaći točan uzrok sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS) koja zastrašuje sve roditelje novorođenih beba.

Novim je istraživanjem napokon pronađena poveznica među djecom koja su preminula od SIDS-a, što bi mogao biti veliki korak za daljnje proučavanje i sprječavanje sindroma.

Međunarodni tim znanstvenika dokazao je da okolina u kojoj dijete spava nije jedini uzrok SIDS-a, kako se prije mislilo. Znanstvenici s bazom u Dječjoj bolnici u Bostonu otkrili su da su sve preminule bebe imale jednake abnormalnosti na moždanom deblu.

Tim je proučavao moždana debla 15 djece koja su preminula od SIDS-a, a čija smrt nije povezana s asfiksijom, 35 djece za koju se sumnjalo da su mogla preminuti od asfiksije te kontrolnu skupinu od devet beba koje su umrle zbog nekih drugih uzroka.

Abnormalnost na moždanom deblu

Otkrili su da su mališani preminuli od SIDS-a imali istu abnormalnost na moždanom deblu koja remeti rad dijela mozga koji kontrolira disanje, puls, krvni tlak i temperaturu tijekom sna. Ističu da zdrava djeca primjećuju promjene u okolini i reagiraju na njih, primjerice na jastuk u blizini lica, dok djeca s abnormalnostima ne reagiraju na takve podražaje.

Vodeća autorica dr. Hannah Kinney u priopćenju je istaknula: "Naravno da postoje kompromitirane spavalačke okoline koje mogu uzrokovati smrt bilo kojeg djeteta, ali ako se radi samo o spavanju na trbuhu, beba je možda imala tu abnormalnost", rekla je te dodala da je njenom timu sada cilj otkriti način na koji mogu utvrditi tu abnormalnost kod živih beba te tretirati rizičnu skupinu.

Istraživanje je objavljeno u prosinačkom izdanju časopisa Pediatrics.

Pročitajte više