Višak kilograma nakon poroda: Polako i sigurno na staru težinu

Foto: Shutterstock

KADA govorimo o gubitku viška težine nakon trudnoće i poroda, mnoge se žene osjećaju kako da vode uzaludnu bitku. Brze dijete nisu zdrave ni za koga, osobito za žene koje se oporavljaju od iznimnog fizičkog napora kao što su trudnoća i porod, ali što se kasnije krene s vraćanjem uobičajenoj, zdravoj težini, mršavljenje je teže.

Modeli s naslovnica vrlo često mladim mamama nabijaju komplekse savršenom figurom u bikiniju mjesec dana nakon poroda. Pritom se valja podsjetiti da je njihovo tijelo istovremeno i njihov posao o kojemu se brine vojska nutricionista i osobnih trenera, dok za vrijeme treninga djecu čuvaju dadilje. Mame koje nemaju taj luksuz stoga u startu ne bi trebale osjećati komplekse i grižnju savjesti zbog toga što se posljedice trudnoće kod njih vide nešto duže. Važno je samo vratiti se na težinu koja je zdrava za vaš organizam i na kojoj se osjećate najbolje.

Kada i kako početi?

Osim ako ste imali komplikacije pa vam liječnik preporučuje dužu poštedu, s lakšom vježbom možete krenuti već od šestog tjedna nakon poroda, naravno, ako se osjećate dovoljno snažno. Razgovarajte s liječnikom o tipu vježbi kojima se namjeravate baviti, ali joga i pilates s definitivno među prvima koje će vam pomoći da vratite snagu i fleksibilnost. Međutim, mršavljenje mnogo teže ide bez kardio-vježbi pa bi svakodnevna žustra šetnja bila odličan početak u tom smjeru. Nakon toga, kada se budete osjećale spremnima, možete se uputiti na lagano trčanje, rolanje ili bicikliranje dva do tri puta tjedno. S povratkom snage i rastom kondicije pojačavajte treninge.

Ako vaše mjesto nudi takvu mogućnost, priključite se grupi za vježbanje specijaliziranoj za mame na čije treninge možete povesti i bebu. To nije samo dobar način vježbanja, nego i mjesto gdje ćete s drugim mamama koje prolaze isto što i vi moći porazgovarati o svakodnevnim situacijama vezanima za majčinstvo. Također, isprika da nemate kome ostaviti bebu ovdje pada u vodu.

Uloga dojenja


Dojenjem se troši oko 500 kalorija dnevno, zbog čega majke koje doje obično brže gube višak kilograma nakon poroda. Međutim, dojenje ne trpi dijetne režime pa dojilje ne bi nikako smjele konzumirati manje od 2000 kilokalorija dnevno. Tijekom dojenja važno je hraniti se zdravo, svježim namirnicama bogatima proteinima te izbjegavati hranu koja napuhuje ili je prezačinjena, barem tijekom bebinih prvih tjedana. U skladu s ovim informacijama planirajte i vaš plan mršavljenja, ako vam uz dojenje, noćna buđenja i brojne dnevne zahtjeve mališana uopće bude i trebao.

Ako ne dojite, imate više dijetnih mogućnosti, ali se ipak, zbog vlastitoga zdravlja, pridržavajte zdravih i postupnih rješenja.

Loše strane prebrzog mršavljenja


Osim što si ugrožavate zdravlje, povećavate vjerojatnost povratka kilograma yo-yo efektom te, ako dojite, ugrožavate i zdravlje vlastita djeteta, prebrzo mršavljenje nije dobro ni za vašu kožu koja u će ostati opušteno visjeti jer se neće stići prilagoditi prebrzoj promjeni vaše figure.

Izgladnjivanje značajno narušava razinu hormona koji su posljednjih mjeseci ionako mnogo toga pretrpjeli. Premalo unošenja hrane dovodi i do gubitka snage koja vam je potrebna za brigu o djetetu, ali i do pada raspoloženja, što je posljednje što vam u vrijeme ove velike životne promjene treba.

Stoga, mršavite polako i zdravo, pomalo pojačavajte kvalitetu i kvantitetu treninga te se zaustavite kada dosegnete primjerenu i zdravu težinu.

Pročitajte više