Zaštita od za trudnice opasnog parazita: Mačke nisu glavni prijenosnik mačkitisa na ljude

Foto: Shutterstock

PARAZITSKA bolest toksoplazmoza, u narodu poznata i kao mačkitis, uzrokovana je mikroorganizmom Toxoplazma gondii. Iako simptomi uglavnom nisu teški, sliče gripi ili jačoj prehladi, ova je bolest vrlo opasna za trudnice i plod.

Mačkitis je vrlo raširen i vjeruje da ga je preboljela trećina svjetskoh stanovništva. Parazit napada toplokrvne životinje, najviše mačke, a preko njih i ljude. Zaraza se širi konzumiranjem zaraženoga mesa, fekalijama ili prijenosom s majke na fetus.

Opasna zaraza koja može uzrokovati niz ozbiljnih problema

Rizik zaraze ploda iznosi 30 do 40 posto te raste s napredovanjem trudnoće. Zaraza može uzrokovati pobačaj, preuranjeni porod, zastoj u rastu, sljepoću, oštećenje mozga, hidrocefalus, encefalitis, lezije u moždanom tkivu fetusa, epilepsiju i gluhoću. Kako zaštititi sebe i nerođeno dijete?

Ne morate se riješiti mačke čim zatrudnite. Londonski su znanstvenici otkrili da se 60 posto infekcija kod ljudi može spriječiti ograničavanjem izlaganja nedovoljno kuhanom ili sirovom mesu. Čak i ako jedete jače pečeno ili dugo kuhano meso, važno je pažljivo rukovati sirovim mesom, posebice janjetinom, govedinom i sirovim kobasicama. Važno je dobro oprati ruke i posuđe - dasku za rezanje i nož.

Istraživanje provedeno u šest europskih gradova na 1.100 žena pokazalo je da su glavni uzroci toksoplazmoze bili sirovo ili nedovoljno termički obrađeno meso, rad sa životinjama, kontakt s tlom, posebice na farmi, te putovanja izvan Europe.

Mačke nisu glavni prijenosnik mačkitisa na ljude


Liječnica Donna Fisher komentirala je za WebMD da mačje posude za izmet zapravo predstavljaju vrlo mali rizik. "Mačke su zarazne samo dva tjedna nakon što se zaraze, ali ipak praznite posudu u rukavice ili zamolite da to učini netko drugi od ukućana", dodala je.

Mačku držite u kući jer ondje nema tuđih fekalija i sirovoga mesa na koje bi mogla naići vani. Također za vrijeme trudnoće ne dovodite doma mačku s ulice. Mačku također hranite dobro skuhanom hranom. Ako sumnjate da ste zaraženi ili da ste  preboljeli toksoplazmu, možete se testirati kod liječnika, a mačku kod veterinara.

Također, važno je znati da postoji vjerojatnost da ste, ako ste stara vlasnica mačke, bolest i ne znajući preboljeli, što znači da je tijelo razvilo imunitet pa rizik zaraze ne postoji.

Pročitajte više