Zgode i nezgode Mame Zmaj: Muž, ja i dvije princeze na moru

Foto: Josipa Uzelac, Privatna fotografija, Ilustracija Index

LJETOVANJE s malom djecom avantura je sama po sebi. Nakon što smo pregrmjeli Muževu brigu vezanu uz odlazak na more s dvomjesečnim djetetom koje ima grčeve i ustanovili da će ih imati i u Zgrebu i u Krapini i na Murteru, odlučili smo krenuti na put. Prije puta bilo je  potrebno sa starijom kćeri obaviti shoping i pokupovati sve potrepštine za igru na plaži i uživanje u moru. Dok smo obilazile trgovine i punile kolica izgorjele su mi noge, a na blagajni je izgorio novčanik. Naravno da od kupljenih kantica, rukavica za plivanje, modlica za pijesak, barki na napuhavanje ništa nije bilo zanimljivo duže od minute vremena pa smo ih već drugi dan prestali vući sa sobom na plažu pored svega onoga što za mlađu kćer moramo vući.

Naš mali crveni auto bio je nakrcan do posljednjeg centimetra slobodnog prostora i bojala sam se da bi tako prenatrpan jednostavno nam mogao dati do znanja da smo pretjerali na način da se ugasi i da se nikada više ne upali. A za vrijeme putovanja palio se i gasio stotinu puta jer dok jedna puni pelenu druga mora na wc, dok jednu moramo hraniti i druga bi nešto pojela, popila i tako do u nedogled. Shvatila sam da smo postali ljudi kojima sam se nekada smijala dok su u tako prenatrpanim autima mimoilazili se sa nama na cesti i dok su nama za ljetovanje bili potrebni jedino badić i ručnik za plažu. Vođeni preporukama o idealnim plažama za roditelje s djecom, dolazimo na jednu od njih i nailazimo na sebi jednakima. Roditelje s klincima svih uzrasta koji izlaze iz prenatrpanih automobila, vade arsenal luftića, kantica, lopatica, lopta, mreže za pecanje ribica. Starija uočava klinca kako pušta zmaja i izjavljuje da jedino to nemamo u našem spektru svega i svačega. "Zaboravi mala", u isti glas komentiramo Muž i ja, i ovako smo već teška kategorija.

Između reda sladoleda, kupanja, sendviča, mazanja kremama, hranjenja, šetnja, parkova uspijevam pronaći nekoliko trenutaka a da jedna ne skače a druga ne slini po meni. Pokušavam se isključiti i gledati u daljinu ali to mi baš ne polazi za rukom pa odlučim promatrati ostale roditelje i njihove načine svladavanja stvari. Bez obzira bili Nijemci, Slovenci, Talijani ili Česi, roditelji svih nacija govore istim jezikom: "Ne bacaj kamenje u more, pogodit ćeš nekoga", "Ne trči, past ćeš!", "Ne možeš više u more, treseš se!", "Vrati igračku, nije tvoja", "Prestani vrištati, ići ćeš doma!"….. Po dolasku na plažu pokušavaju smjestiti stvari na željeno ili jedino preostalo mjesto, napuhuju kojekakva čudesa dok istovremeno love klince koji su u sekundi zbrisali u more. Vade ručnike, prijenosne frižidere, ležaljke, postavljaju šatore i zauzimaju veličinu nečijeg životnog prostora. Mnogo je malih beba na plaži, svaka ima svoj termin plakanja, a svaki od roditelja ih pokušava umiriti na sebi svojstven način. Čudno, zapravo nevjerojatno, ali naša beba ne plače. Ona spava. I to ne na rukama, nego u kolicima.

Spavala je po cijele dane. Nama je to nestvarna situacija pa smo neprestance provjeravali kojim ritmom diše, mjerili joj temperaturu. Sa djetetom sve u redu. Jednostavno joj je godila promjena okoline i morski zrak. Ali dok jedna miruje, druga urla. Mužev pokušaj da stariju nauči plivati mjerio se u decibelima. "Ja nisam s njima, zapravo ih i ne poznajem!" Minutu kasnije neki drugi tata pokušava svoje dijete naučiti plivati i njegov pokušaj završava uplakanim klincem. Shvaćam da smo svi u istoj kaši i da sve ono što radimo našoj djeci je dio imitacije a dio improvizacije. Ljetovanja s klincima oduzimaju mnogo energije i ljetni odmor je sve osim odmora, ali sve je to aranžirano zbog dječjeg oduševljenja "velikom vodom" i onim što ono čini za njihovo zdravlje, zbog toga da djeca nauče i upoznaju nove stvari i mjesta kao i zbog tone sladoleda koje mogu pojesti. Ono najčudnije pored svega a vezano uz našu praksu, jest to da nije bilo potrebe (uz privatnu kofer-ljekarnu) za hitnim intervencijama kod doktora. Na ubode komaraca nisu reagirala ko na ubod nosoroga, nije bilo povišene temperature, povraćanja, poderanih koljena. Sve u svemu, jedno lijepo ljetovanje s novom članicom našega benda. "Svugdje pođi, kući dođi".

Pročitajte više