Ako čistite dječju dudu vlastitom slinom, mogli biste odbiti alergije i astmu

Foto: 123RF

IAKO većina roditelja to ne čini, izgleda da je čišćenje dječje dude vlastitom slinom itekako korisno. Rezultati istraživanja koje je naručila tvrtka Henry Ford Health System pokazuju da to može prevenirati razvoj alergija i astme kod djeteta.

U razdoblju od 18 mjeseci praćeno je 128 majki koje imaju različite metode čišćenja dude. Neke je steriliziraju vrućom vodom, druge peru sapunom i vodom, a treće koriste vlastitu slinu.

Od 74 bebe koje su koristile dudu, samo 12 posto majki ih je čistilo slinom, većina ih je prala, a 41 posto sterilizirala, piše Today.

Tijekom istraživanja, bebama su rađene krvne pretrage nakon rođenja, poslije deset mjeseci i onda ponovno nakon navršenog 18. mjeseca, a njima se provjeravala razina imunoglobulina E (IgE). Viša razina IgE obično ukazuje na povećani rizik od alergija i astme.

Autorica istraživanja Eliane Abou-Jaoude rekla je da su djeca čije su majke dudu čistile vlastitom slinom imale niže razine IgE od desetog do 18. mjeseca starosti.

“Iako ne možemo reći da postoji uzrok i posljedica, mikroorganizmi kojima je dijete izloženo mogu utjecati na razvoj imunološkog sustava”, izjavila je Abou-Jaoude.

Međutim, dr. Abou-Jaoude kaže da je potrebno provesti daljnja istraživanja prije nego što se donese konačan zaključak.

“Djeca mogu dobiti dobre, ali i loše bakterije”, dodala je na NBC News.

Whasun Oh Chung, profesor stomatologije na Sveučilištu u Washingtonu, pojasnio za Today da je “slina ponekad vrlo učinkovit i svestran alat, ali njome se mogu prenijeti klice i bakterije koje mogu uzrokovati karijes”.

Znanstvenici namjeravaju nastaviti pratiti ispitane majke i njihovu djecu kako bi vidjeli hoće li koje dijete razviti alergije i astmu.

Pročitajte više