Ako i vaša beba pati od regresije sna, evo kako joj pomoći (a i sebi)

Foto: 123rf

JEDNA od najvećih kritika majčinstva, od strane majki, najčešće je nedostatak sna s kojim se svakodnevno bore u nastojanjima da njihovo dijete spava dovoljno zaspe na vrijeme i uhvati ritam. 

No kod beba to ne ide baš tako. Koliko ste puta do sada, ili ste o tome čitale i čule, "hvatale" ritam svojih beba i taman kad ste nekako uspjele utanačiti neki normalan ritam, samom magijom pronašle ste metodu da se beba po noći manje budu ( i manje traži), a onda odjednom - BAM! Beba se budi sve više i sve više vas zeza po danu, a vi slavodobitno slavite ako je popodne zaspala na 43 minute od čega ste bebu uspavljivale negdje dobrih 23. 

I vrištite u sebi - što se događa? 

E pa događa se jedna normalna pojava znana kao regresija sna - a to je zapravo samo jedna od milijun faza koju će vaša beba proći, ne prije ili kasnije, nego tu i tamo. Tako da, kad pričamo o spavanju beba tu zaista možemo slobodno tvrditi da svaka, baš svaka beba ima te faze. No, iako se ne može točno tvrditi da će svaka beba u takvu fazu ući u istoj dobi, valja znati da stručnjaci već ipak prepoznaju neke periode kada se ta faza obično pojavljuje - a to je: 

- između 1. i 4. tjedna života 

- između 3. i 5. mjeseca

- između 8. i 10. mjeseca 

- između 18 i 24. mjeseca, a često i starija djeca znaju jednostavno "poludjeti" sa spavanjem. Mimo ono klasičnog da nikada ne žele spavati jer još imaju toliko "posla" i nisu uopće pospani (zijev-zijev). 

Dakle, ako i same niste zaključile - te će se faze ponavljati, ali je dobra vijest i da će proći te ćete tamo negdje poslije druge godine možda konačno uloviti prvi pravi san otkako ste postale mame. 

Zašto se to događa? 

O ovoj je temi za portal Pure Wow govorila Rebecca Kempton, osnivačica Baby Sleep Pro i takozvana stručnjakinja za san, a koja jednostavno objašnjava svakom roditelju - i vi imate takve faze samo što faze ne traju toliko dugo niti ste ih toliko svjesni s obzirom da sami sebe uspavate i pritom nikoga ne zamarate. Tako je i kod djece, samo što ona ne znaju reći da imaju malo problema sa spavanjem, već vas bude i traže vaše društvo. A to ne traje dan-dva, već malo dulje, ali uvijek prođe, a događa se iz više razloga. Ovisno koliko je beba stara - faze se mogu pojavljivati zbog naglog skoka u razvoja, straha od odvajanja, promjene ritma ili prostora gdje spavaju. No, u svakom slučaju ta su stanja za svako dijete - normalna i proći će da bi se naknadno pojavila slična faza, vjerojatno samo s nekim drugim razlogom. 

>>>Sve što trebate znati o noćnom buđenju vaših beba<<<

Što napraviti, kako im pomoći? 

U fazama kada bebe ne spavaju mame će vjerojatno dati sve samo za koji sat sna u komadu, pa će početi primjenjivati svakakve trikove ne bi li "prevarili" svoju bebu, ali - uglavnom uzalud. I to zato što jedan trik možda može pomoći danas, ali sutra vjerojatno više neće i zapravo najveća greška koju roditelju u tom trenutku mogu napraviti jest ignorirati raniji ritam spavanja i sada "izmišljati toplu vodu" u krivom tajmingu. 

Sjetite se, naglasila je dr. Kempton - proći će, na vama je samo da se i dalje držite dotad ustaljenom ritma spavanja i načina uspavljivanja. Bebi to treba da bi, kada jedna od ovih faza počela posustajati, i dalje znali da je spavanje "sigurno", da se ništa nije promijenilo od prije - da su mama i tata isti oni kao i prije faze. 

To neće biti lako - posebno ako je vaša beba tek sada počela pokazivati borbu protiv spavanja, ali ustrajte, samo ustrajte i očekujte da će takvih faza biti još, no vi i dalje nemojte tada paničariti i mijenjati navike da vam se ta faza, upravo suprotno vašim željama, ne bi produljila. 

Koliko te faze traju? 

Za svaku mamu traju predugo, no znajte - one su normalne. I znajte i to da beba od četiri mjeseca koja je možda do tada spavala skroz dobro, nije "naučila" sve o dobrim navikama spavanja pa da sada znate kako ovih faza kasnije neće biti. Ne, to nema puno veze s naučenim. To ipak ima puno više veze s njihovim normalnim razvojem. 

A ako vaša beba mjesecima zapravo loše spava i stalno je cendrava jer doslovno ne spava ni po danu ni po noći, tada zbog svog i zdravlja vaše bebe pitajte stručnjake za pomoć. 

 

Pročitajte više