Angela Bassett dijeli frazu koju je njezina majka koristila za odgoj uspješne djece

Foto: EPA

Godinama prije nego što je glumica Angela Bassett postala nagrađivana holivudska zvijezda, njezina majka bila je odlučna odgajati svoju djecu tako da budu uspješna.

Bassett je odrasla na Floridi, a njezina majka od svojih je kćeri zahtijevala izvrsnost, rekla je glumica studentima na koledžu Spelman u Atlanti.

"Moja sestra i ja od malih smo nogu učile sanjati više od onoga što smo svaki dan viđale oko sebe. Jedna od najdražih stvari koje nam je majka rekla bila je: 'Nemojte imati prosječnu djecu'", otkrila je 65-godišnja Bassett.

"Biti kći Betty Bassett značilo je da su postojala očekivanja da ću učiniti nešto od svog života", dodala je.

Visoka očekivanja doista mogu pomoći roditeljima da odgoje uspješnu djecu. Manje je vjerojatno da će djeca razviti otpornost i ustrajnost ako ih se mazi, pokazuju istraživanja. Te su osobine ključni elementi za izgradnju samopouzdanja koje je potrebno za reagiranje na neuspjehe i preuzimanje proračunatih rizika.

Optimizam Betty Bassett također bi mogao biti pozitivna roditeljska osobina, kažu stručnjaci. Prakticiranje optimizma prirodno potiče djecu da na izazove gledaju kao na prepreke koje treba prevladati, a ne kao na razloge za odustajanje, objasnila je psihologinja i stručnjakinja za roditeljstvo Michele Borba za CNBC.

Neki bi se mogli usprotiviti jednom elementu Bassettinog odgoja. Naime, glumičina obitelj dovodila je u pitanje njezin izbor da nastavi karijeru umjetnice jer su bili zabrinuti hoće li tako moći zarađivati za život.

"Podržavanje strasti svoje djece, unatoč svim nedoumicama oko potencijalne buduće zarade, dobar je potez za svakog roditelja", napominje stručnjakinja za roditeljstvo, Margot Machol Bisnow.

"Pokazivanje vašoj djeci koliko im vjerujete može im dati samopouzdanje koje će im trebati da uspiju kao odrasli, bez obzira na put koji na kraju slijede", istaknula je Bisnow.

Osim što je odlučila slijediti svoju strast, Bassett je stekla tri diplome na Sveučilištu Yale, uključujući magisterij iz drame i počasni doktorat. Njezina priznanja uključuju počasnog Oscara, dva Zlatna globusa i dvije nominacije za Oscara.

Pročitajte više