Babice otkrile zašto se neke bebe rađaju s jako dugim pupčanim vrpcama, a neke ne

Foto: Facebook

AKO vam je ikada pala na pamet pomisao - što ako se moja beba zapetlja u pupčanu vrpcu dok se miče u trbuhu, je li ona dovoljno dugačka da bebicu ne stegne nigdje za tijelo, a kamoli oko vrata te imaju li sve bebe manje-više sličnu dužinu pupkovine, ovih dana doznali smo odgovor. 

Babice okupljene na Facebook stranici Human Birth Project redovno otkrivaju svakakva "čuda", istine i mitove o trudnoći, bebama i porodima pa su javnost ovoga puta malo podučile i o dužini pupkovine. 

<<<Sve što trebate znati o pupkovini<<<

Pupkovina je obično dugačka oko 50-60 centimetara, ali se kod beba koje su jako aktivne u trbuhu s vremenom rastegne i izduži, no obično ne izgledaju ovako prozirno, bez krvi. To je zato što su s bebom "vlasnicom" ove posteljice i pupčane vrpce pričekali da do kraja prestane pulsirati. 

I tako smo dobili jako utješan odgovor - bebama koje su aktivnije priroda je omogućila malo dužu vrpcu pa su šanse za stezanjem puno manje. A da to zaista jest tako dokazale su i neke majke u komentarima pod ovim postom. 

"Ovo stvarno ima smisla. Naše drugo dijete bilo je vrlo aktivno u trbuhu i rodila se s najdužom pupčanom vrpcom koju su babice ikada vidjele. Bila je cijela omotana - dvaput oko vrata, jednom oko trbuha i opet dvaput oko nogica", napisala je jedna mama, a slično je potvrdila i druga. 

"Moja četvrta beba također je bila aktivna i rodila se s jako dugačkom pupčanom vrpcom". 

Međutim - to ne ipak ne znači da će baš svaka aktivna beba imati i dugu vrpcu. 

Jedna je mama komentirala kako je njena beba bila jako aktivna, najaktivnija koju je rodila, a rodila se s prilično kratkom vrpcom, na što su babice pojasnile da ova teorija vrijedi za bebe koje se više vrte i više okreću, dok su neke bebe jako aktivne, ali na mjestu - bez okretanja. 

No čak i kada to sada znamo, informacija je vjerujemo utješna. 

Pročitajte više