Sretna djeca odrastaju okružena ovim životnim navikama, donosimo sedam primjera

Foto: Unsplash

SREĆA je važna za razvoj i napredovanje djece. Ona utječe na njihovu opću dobrobit i razvoj pozitivnih osobina koje će imati tijekom cijelog života. Iako su za sreću djece odgovorni prijatelji, okolina i slično, vjerojatno najvažniju ulogu imaju roditelji koji direktno utječu na raspoloženje i karakter djece koju odgajaju.

Sretna djeca su aktivnija, provode vrijeme s obitelji i imaju razvijena bliska prijateljstva. Evo što sve sretna djeca rade i u kakvom okruženju najčešće odrastaju. 

Imaju uravnoteženu prehranu

Zdrava prehrana ključna je za djetetovo fizičko i psihičko blagostanje. Djeca koja jedu uravnoteženu prehranu bogatu voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama obično imaju bolje raspoloženje i razvijene kognitivne funkcije, prenosi The Times of India. Kako kod odraslih, tako i kod djece, pravilna i uravnotežena prehrana podupire cjelokupno zdravlje i može pridonijeti boljem raspoloženju. 

Kvalitetno obiteljsko vrijeme

Sretna djeca često provode kvalitetno vrijeme s obitelji. Rade aktivnosti poput igranja društvenih igara, zajedničkog čitanja i obroka ili odlazaka na izlete. Rezultati studije iz časopisa Journal of Family Psychology otkrili su da djeca koja se redovito bave aktivnostima koje uključuju cijelu obitelj pokazuju višu razinu sreće i emocionalne sigurnosti.

Odrastaju u sigurnom i poticajnom okruženju

Sigurno i poticajno kućno okruženje važno je za sreću djece. Iako način na koji se prijatelji odnose prema djeci utječe na njihovu sreću, obitelj i dom predstavljaju sigurno utočište u kojem djeca mogu biti ranjiva u nekim teškim trenucima. Prema izvješću UNICEF-a, veća je vjerojatnost da će djeca koja odrastaju u stabilnom i poticajnom okruženju emocionalno i društveno napredovati, prenosi The Times of India.

Imaju razvijena zdrava prijateljstva

Vjerojatnije je da će djeca koja imaju pozitivna, odnosno zdrava prijateljstva, osjećati podršku i svoju vrijednost. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Illinois pokazalo je da djeca koja imaju razvijena bliska prijateljstva imaju više samopouzdanja i manje su sklona razvijanju depresije i anksioznosti.

Fizički su aktivna

Djeca najčešće imaju puno energije koju, ako je ne potroše, može utjecati na njihovo raspoloženje. Zato je dobro da se djeca bave nekom aktivnošću, poput vježbanja, koja je dobra za tjelesno, ali i mentalno zdravlje. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izvješćuje da redovita fizička aktivnost kod djece može smanjiti simptome tjeskobe i depresije, prenosi The Times of India. 

Osjećaju se sigurno i privrženo svojim roditeljima

Djeca koja se osjećaju sigurno uz roditelje, imaju naviku slobodnije se izražavati, istraživati svoju okolinu i općenito razvijaju bolje socijalne vještine. Djeca koja odrastaju u takvom okruženju, imaju roditelje koji hvale njihove uspjehe i podrška su im u trenucima kada su suočena s izazovima i životnim nedaćama.

Od malena ih se potiče da budu neovisna

Poticanje djece da budu neovisna i donose vlastite odluke može dovesti do većeg samopoštovanja i sreće kod djece. Kada roditelji dopuštaju i potiču ih da donose odluke primjerene svojoj dobi, pomažu djeci da se osjećaju sposobnima i da imaju kontrolu nad svojim životom, što potiče osjećaj sreće.

Pročitajte više