Bili smo u školi skijanja na Jahorini, evo kako izgleda

Foto: OC Jahorina

Iako se cijela Europa bori s nedostatkom snijega, sezona skijanja na Jahorini počela je još 26. studenog 2023. Prošle godine imali su 153 skijaška dana, a ove godine bi ih moglo biti i više.

Uz goste iz BiH, Srbije, Makedonije, Mađarske, Slovenije, Austrije, Njemačke, mnogobrojni su i Hrvati. Čim smo stigli na olimpijsku ljepoticu, uočili smo mnogo automobila s registarskim oznakama iz Slavonskog Broda, Vinkovaca, Zadra, Splita i Zagreba. Među njima su i brojne obitelji s djecom koja su ili će baš na Jahorini napraviti prve skijaške korake.

Olimpijski centar Jahorina ima vlastitu školu skijanja u kojoj radi 13 instruktora. Postoje četiri vrste tečaja, kako za početnike tako i za one koji žele usavršiti tehniku. Godišnje kroz školu skijanja, ovisno o trajanju sezone, prođe između 1500 i 1700 polaznika.

Osnove se uče na poligonu s dvije skijaške trake

Dječji program je najpopularniji i za njega nije potrebno predznanje. Mališani se svrstavaju u dvije skupine ovisno o dobi. Prva je za djecu od 3 do 6 godina, a druga za one od 6 do 11 godina. Djeca koja prvi put staju na skije, na samom početku prolaze osnove, poput oblačenja opreme. Zatim se, kroz zabavu i igru, prelazi na učenje sigurnosnih pravila koja su vrlo važna na svakom skijalištu.

"Svako dijete može dobiti kacigu ako je nema, dok opremu (pancerice, skije i štapove) svaki polaznik mora osigurati za sebe", kaže nam Milena Čeremidžić iz Olimpijskog centra Jahorina.

Djeca prve korake rade na poligonu u dnu staze Poljice. Ondje su smještene dvije skijaške trake, pa je prosječno vrijeme čekanja ispod pet minuta, ovisno o broju skijaša.

"Ako su djeca spremna, mogu s poligona na stazu gdje onda usavršavaju znanja. To ovisi o procjeni instruktora", dodaje Čeremidžić.

Svako dijete koje upiše školu skijanja mora biti samostalno u smislu otvorene komunikacije s instruktorom zbog različitih potreba i okolnosti koje se mogu dogoditi za vrijeme skijanja, poput fizioloških potreba, hladnoće, umora i slično.

Postoje grupni ili individualni programi u koje se mogu upisati djeca i odrasli. Ako želite u dva dana naučiti sve vezano za skijanje, ekspres-kurs je idealan izbor. Bazira se na posebnoj UPS tehnici Sandija Murovca, bivšeg trenera Tine Maze.

Kada je idealno vrijeme da djeca stanu na skije?

Prema kineziolozima, poželjno je djecu uključiti u organizirane programe pod vodstvom trenera oko četvrte godine. Najbolji rezultati u razvoju koordinacije postižu se u ranijoj životnoj dobi, do šeste godine. Na koordinaciju se utječe tako da se uče nove, raznolike kretnje ili izvode poznate kretnje u izmijenjenim uvjetima. Stoga je izvrsno, ako imate mogućnost, uključiti dijete u neke sezonske programe, poput skijanja.

Kroz skijanje se djecu može vratiti prirodi

2017. godine Olimpijski centar Jahorina počeo je provoditi akciju Budi dijete Jahorine, u sklopu koje se godišnje podijeli 4500 skijaških karata osnovnoškolcima i srednjoškolcima koji žive na području Općine Istočno Novo Sarajevo.

"Kad su djeca počela dolaziti, zbog financijskog stanja roditelja, pokrenuli smo akciju 1000 skija za našu djecu. Godišnje podijelimo i više od 1000 skija, od kojih je dio kupljen, a dio dobijemo od sponzora", pojašnjava Čeremidžić.

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić idejni je začetnik ovih akcija, koje imaju za cilj popularizirati skijanje i vratiti djecu prirodi.

"Želimo da se pažnja djece s telefona usmjeri na nešto pozitivno", ističe Čeremidžić.

Zbog važnosti sigurnosti na skijalištima, od prošle godine djeci se godišnje dijeli i 1000 kaciga.

"Nedavno smo podijelili 100 skija, a iduća je podjela planirana za otprilike 20 dana. Podijelit će se 100 skija i 100 kaciga", zaključila je naša sugovornica.

Pročitajte više