Bill Gates savjetuje mladima da se više zabavljaju. Znanost: Igra pridonosi uspjehu

Foto: EPA

Tijekom nedavnog obraćanja na Sveučilištu Sjeverne Arizone Bill Gates poručio je studentima da nastave učiti i da cijene prijateljstva, ali i da nađu više vremena za zabavu.

"Kad sam bio vaših godina, nisam vjerovao u godišnje odmore. Nisam vjerovao ni u vikende. Tjerao sam sve oko sebe da dugo rade. U ranim danima Microsofta moj ured je gledao na parkiralište. Pratio bih tko dolazi rano i ostaje do kasno", ispričao je.

"Ali kako sam stario, a pogotovo kada sam postao otac, shvatio sam da u životu ima važnijih stvari od posla", dodao je.

Jasno je da je slobodno vrijeme važno. Osamdesetogodišnja studija s Harvarda otkrila je da je najveći prediktor zadovoljstva životom kvaliteta naših odnosa. Ili, kako je zaključeno u studiji: "Sreća je ljubav."

Ali to nije jedini razlog zbog kojeg bismo trebali pronaći više vremena za zabavu u životu. Znanost također sugerira da nam to može pomoći da postanemo uspješniji u bilo čemu što radimo.

"Odvojite trenutak i zabavite se. Večeras, ovog vikenda, ovog ljeta, kad god"

Kako? Igra je lijek protiv izgaranja na poslu i melem za kreativnost. Fizičar Richard Feynman tvrdio je da ga je glupiranje dovelo do rada koji mu je donio Nobelovu nagradu. Albert Einstein razmišljao je o svojim idejama izležavajući se na svojoj jedrilici. Istraživanja pokazuju da genijalci nisu jedini koji vide vezu između kreativnosti i "zabušavanja", piše Inc.

"Postoje jasni dokazi da je zabava na poslu povezana s manjim umorom, dosadom, stresom i izgaranjem kod pojedinih radnika. Ona je također pozitivno povezana sa zadovoljstvom poslom, osjećajem kompetencije i kreativnošću. Studije pokazuju da kada sudionici dobiju zabavan zadatak, uključeniji su i provode više vremena baveći se zadatkom", izvještava American Psychological Science.

"Odvojite trenutak i zabavite se. Večeras, ovog vikenda, ovog ljeta, kad god", pozvao je Gates studente.

Možda to shvatimo kasnije u životu, ali nikad nije kasno da prihvatimo njegov savjet i počnemo cijeniti igru i zabavu.

Pročitajte više