Biološki sat se pomaknuo, statistika nikada nije bila ovakva

Foto: WeHeartIt

IAKO ne postoji idealna dob za rađanje, to je vrlo relativan pojam, a po prvi put u povijesti čovječanstva nešto se značajno pomaknulo u mehanizmu biološkog sata.

Nikada u povijesti nije zabilježena ovako jasna prevaga kao danas: mame koje su rodile u svojim 30-ima sad su službeno u većini nad onima koje su rodile u svojim 20-im godinama.

To je očiti znak da se sat pomaknuo, da se žene doista sve kasnije odlučuju za djecu te dokaz da rizici, koji se vežu uz kasniju trudnoću, nisu toliki bauk kako se nekada smatralo.

Doduše, statistika na kojoj se bazira ovaj zaključak stiže iz Amerike, odnosno iz njihovog Centers for Disease Control and Prevention gdje je, uz podatak da su mame u 30-ima u većini, objavljena i prosječna dob majki koje rađaju svoje prvo dijete.



U 2014. godini ta prosječna dob za prvo dijete bila je 26 godina, a sada se pomakla na 28.

Ako vas je sada zbunio taj podatak, pojasnimo da se ona spomenuta većina mama u 30-ima odnosi na sve bebe, po čemu danas doista majke češće rađaju upravo u 30-ima. Jer ako prvo dijete dobiju s 28-29 godina, svako sljedeće stiže u maminim 30-ima.

To je današnja realnost koja mladim djevojkama i ženama zapravo nosi nešto jako dobro - puno manji pritisak društva da se čim prije udaju i osnuju svoju obitelj.

Danas to ipak ide malo sporije nego prije.


 

Pročitajte više