Britanski pedijatri žele zabraniti šamaranje djece: "To nikad nije prihvatljivo"

Foto: Shutterstock

ZAKONI se moraju izmijeniti kako bi se osiguralo da se udaranje djeteta ne smatra prihvatljivim ni u kojim okolnostima, kaže Kraljevski koledž za pedijatriju i zdravlje djece (RCPCH).

Naime, Wales je u ožujku 2022. zabranio bilo kakvu vrstu tjelesnog kažnjavanja, uključujući šamaranje, udaranje i tresenje, dok je Škotska uvela sličnu zabranu još u studenom 2020. S druge strane, zakoni u Engleskoj i Sjevernoj Irskoj imaju takozvane sive zone, što znači da se u nekim slučajevima fizičko kažnjavanje djece može smatrati prihvatljivim. RCPCH poziva da se to izmijeni.

"Djeca koja dožive fizičko kažnjavanje imaju gotovo tri puta veću vjerojatnost da će razviti lošije mentalno zdravlje te više nego dvostruko veću vjerojatnost da će doživjeti ozbiljan fizički napad i zlostavljanje. Tjelesno kažnjavanje također povećava vjerojatnost problema u ponašanju u djetinjstvu, lošijih odnosa s roditeljima i obitelji te pojavu agresije kasnije u životu", objasnili su pedijatri.

Na međunarodnoj razini, 65 država uvelo je potpunu zabranu fizičkog kažnjavanja djece, a još se 27 obvezalo reformirati svoje zakone kako bi postigle potpunu zakonsku zabranu.

Dvije od tri odrasle osobe smatraju da je fizičko kažnjavanje djece neprihvatljivo

"Zakoni o fizičkom kažnjavanju u Engleskoj i Sjevernoj Irskoj nepravedni su i opasno nejasni. Stvaraju sivu zonu u kojoj neki oblici fizičkog kažnjavanja mogu biti zakoniti, a to nisu", izjavio je profesor Andrew Rowland, pedijatar i službenik RCPCH-a za zaštitu djece.

Rowland kaže kako se pedijatar koji radi u službi za zaštitu djece redovito susreće s situacijama u kojima se tvrdi da je djetetu primijenjeno fizičko kažnjavanje.

"Zbog nejasne prirode zakona, vrlo je teško razgovarati s obiteljima o tome koja su pravila u vezi s fizičkim kažnjavanjem djece, što otežava razgovor o najboljim interesima djece", dodao je.

Profesor Rowland rekao je da su se pogledi društva na kažnjavanje promijenili tijekom vremena te da se dvije od tri odrasle osobe sada slažu kako je fizičko kažnjavanje djece neprihvatljivo.

I u Hrvatskoj je zakonski zabranjeno tjelesno kažnjavanje djece. Prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, nasiljem u obitelji smatra se, između ostalog, tjelesno kažnjavanje ili drugi način ponižavajućeg postupanja prema djeci.

Pročitajte više