Četiri koraka za ponovnu izgradnju odnosa s djetetom

Foto: Pexels

Roditeljstvo nikada nije bilo lako. Roditelji uče biti roditelji iz načina na koji su bili odgajani. Uvijek daju sve od sebe, ali ponekad griješe, što je sasvim prirodno.

Važno je razumjeti da je u redu napraviti pogrešku, jer je želja za ispravkom znak ljubavi i posvećenosti prema djetetu. Ovo su jednostavni načini na koje roditelji mogu ponovno uspostaviti vezu sa svojom djecom.

1. Odbacite ego

Djeca trebaju znati da se mogu otvoriti i podijeliti svoje osjećaje i misli s nama. Sljedeći put kada poželimo razgovarati s djecom kako bismo saznali što se s njima događa, možemo započeti pitanjem iz znatiželje. Na primjer: "Možeš li mi reći nešto više o tome što želiš od prijatelja?" ili "Primjećujem da ti i ja imamo različite ideje o tome kako izgleda izlazak s nekim, kakva je tvoja ideja o spoju?"

Roditelji mogu puno naučiti od djece, stoga je važno odbaciti ego, piše The Good Men Project.

2. Budite znatiželjni

Djeca mogu kroz ponašanje izraziti kako se osjećaju. Dakle, kada primijetimo nešto drugačije kod njih, trebamo se zapitati što se promijenilo. Moramo biti znatiželjni kao roditelji, isto onoliko koliko su i naša djeca znatiželjna. Ako sumnjamo da nešto nije u redu s ponašanjem naše djece, vjerojatno smo u pravu.

3. Zaslužite poštovanje

Ključno je dati im pravi primjer. Djeci moramo pokazati poštovanje da bi ona naučila kako ga pokazati nama. Autoritarnim roditeljima to bi moglo biti teško, no važno je imati na umu da je karakter naše djece rezultat našeg odgoja. Kako bismo im pokazali poštovanje, možemo ih pitati za mišljenje prije donošenja neke odluke ili im u određenim situacijama dati izbor, odnosno opcije.

4. Budite prisutni

Djeci je važno provoditi vrijeme s roditeljima. Na primjer, ako vole biti vani, možemo s njima otići u šetnju ili voziti bicikl. S druge strane, ako više vole provoditi vrijeme igrajući videoigre, možemo sjediti pored njih, gledati u tišini ili postavljati pitanja, a ako je moguće, i odigrati koju igru s njima. Važno je poznavati interese svoje djece kako bismo se lakše s njima povezali.

Roditeljstvo može biti izazovno, a greške su neizbježne. Ipak, ovi savjeti pomažu roditeljima da ponovno izgrade snažnu i pozitivnu vezu s djecom.

Pročitajte više