Danas se obilježava Svjetski dan djece

Foto: EPA

NA svijetu živi 1.8 milijardi mladih, koji čine četvrtinu svjetske populacije. Oni imaju ogroman potencijal da doprinesu društvenom, političkom i ekonomskom razvoju. Djeca i mladi dižu glas o pitanjima koja su važna za njihovu generaciju: od klime do mentalnog zdravlja, obrazovanja, diskriminacije, nasilja te pozivaju odrasle da reagiraju. Osim toga, imaju drugačiju perspektivu od odraslih i donose nova i kreativna rješenja za probleme s kojima se svijet suočava, objavio je UNICEF.

Svjetski dan djece obilježava se svake godine 20. studenoga jer je toga dana 1989. godine usvojena Konvencija o pravima djeteta. Kao međunarodni dokument Ujedinjenih naroda, Konvencija sadrži univerzalne standarde koje države moraju jamčiti svakom djetetu.

Konvenciju je do danas potpisalo 196 zemalja, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području međunarodnih ljudskih prava u povijesti. Time je svijet dao obećanje da će svoj djeci biti osigurana jednaka prava te da će učiniti sve kako bi se zaštitila i osigurala njihova prava na preživljavanje, razvoj, učenje i razvijanje do punih potencijala, bez diskriminacije.

Nažalost još uvijek živimo u svijetu u kojem sva djeca nemaju mnoga od prava navedenih u Konvenciji. Primjerice, nasilje u obitelji najčešći je oblik nasilja kojem su djeca izložena, a istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj više od trećine roditelja smatra prihvatljivim tjelesno kažnjavanje djece, iako je ono zakonom zabranjeno, ističe Ured pravobraniteljice za djecu.

Vlada Republike Hrvatske donijela je posebnu odluku kojom se na temelju notifikacije o sukcesiji od bivše države Hrvatska smatra strankom Konvencije o pravima djeteta od dana osamostaljenja, 8. listopada 1991. godine. 

Pročitajte više