Davanje novorođenčadi fekalija u mlijeku može smanjiti rizik od astme, tvrdi studija

Foto: 123RF

ZNANSTVENICI kažu da bi razrjeđivanje male količine fekalija u majčinom mlijeku moglo poboljšati način na koji se razvija djetetov imunološki sustav. Rezultat je to studije koja je izazvala lavinu reakcija.

Naime, prethodno istraživanje pokazalo je da djeca rođena carskim rezom imaju veći rizik od razvoja astme ili alergija. Stručnjaci, koji su istaknuli da roditelji ovakve savjete ne pokušavaju samostalno izvesti kod kuće, sveli su to na činjenicu da djeca rođena carskim rezom tijekom porođaja nisu izložena prirodnim bakterijama koje se nalaze u rodnici.

Zato su se istraživači sa sjedištem u Helsinkiju u Finskoj odlučili na drastičan pristup kako bi otkriti mogu li novorođenčad imati koristi od transplantacije mikrobiota iz stolice (eng. Fecal Microbiota Transplant, FMT). Njihova otkrića, objavljena u časopisu Cell, pokazala su da su novorođenčad nakon tri mjeseca imala razinu mikroba nalik bebama rođenim vaginalno.

Suradnik Sture Andersson sa Sveučilišta u Helsinkiju i Sveučilišne bolnice u Helsinkiju u Finskoj rekao je: "S kliničke točke gledišta, taj se prijenos mikrobiološkog materijala događa tijekom vaginalnog porođaja. To je dar koji majka daje svojoj bebi."

Objasnio je da je pri rođenju imunološki sustav nerazvijen, ali nakon što beba počne živjeti u vanjskom svijetu, njezin imunološki sustav sazrijeva kao odgovor na izloženost mikrobima.

Iako je mikrobiota svake osobe individualizirana, ukupni obrasci bakterija koje koloniziraju crijeva razlikuju se između beba rođenih vaginalno i onih rođenih carskim rezom. Čini se da ove varijacije mijenjaju način na koji imunološki sustav uči reagirati na vanjske utjecaje, uključujući potencijalne alergene.

U ovom istraživanju je pristalo sudjelovati tek 17 majki. Međutim, utvrđeno je da njih 10 ima kontraindikacije - poput nedavnog korištenja antibiotika ili potencijalno opasnog mikroba. Na kraju je u eksperimentu sudjelovalo sedam majki kojima je zakazan carski rez.

Uzorci fekalija žena prikupljeni su tri tjedna prije datuma porođaja, a bebama je FMT davan nedugo nakon rođenja. Novorođenčad su nakon toga dva dana ostala u bolnici kako bi bili sigurni da nema komplikacija, ali i da se naprave potrebne krvne pretrage.

Njihova vlastita fekalna mikrobiota, poznata kao mekonij, testirana je pri rođenju i to nakon dva dana, jednog tjedna, dva tjedna, tri tjedna i 12 tjedana. Istraživači su otkrili da su do tri mjeseca starosti njihove mikrobiote bile slične onima kod beba rođenih vaginalno.

Kao polaznu osnovu za ove usporedbe, istraživači su koristili podatke prikupljene prethodno u istoj bolnici, kao i globalne skupove podataka.

Viši autor Willem de Vos sa Sveučilišta u Helsinkiju rekao je: "Ovo nije zamišljeno kao sigurnosna studija, ali utvrdili smo da je učinkovito i podržava koncept vertikalnog prijenosa s majke na bebu. Međutim, vrlo je važno reći ljudima da to nije nešto što bi trebali sami pokušati kod kuće".

Istraživači su također naglasili da iako istraživanje nekima može zvučati neukusno, majke koje su pristale sudjelovati u istraživanju bile su vrlo motivirane, prenosi The Sun.

Pročitajte više