Osam roditeljskih savjeta koje se isplati kopirati od Šveđana

Foto: EPA

Vjerojatno ste čuli koliko je velikodušna politika Švedske o roditeljskom dopustu. Roditelji u toj zemlji dobivaju čak 480 dana plaćenog dopusta, koje mogu dijeliti, dok je 90 dana neprenosivo na majku, odnosno vrijedi samo za očeve. Ali, to nije jedina stvar koju bismo i sami voljeli imati na raspolaganju. Evo još osam načela odgoja koje se isplati kopirati od te nordijske nacije.

Odspavajte na otvorenom (bez obzira na vrijeme)

Iako je u Švedskoj hladno, to ne sprječava majke i očeve u toj zemlji da svoje bebe ostave da spavaju u kolicima na temperaturama ispod nule. Smatra se da djeca tako bolje spavaju i da im svjež zrak godi. Šveđani djecu ostavljaju ispred kafića dok na toplom ispijaju kavu.

Ravnomjerno podijelite roditeljske dužnosti

Osim što dobivaju 480 dana roditeljskog dopusta, što smo već spomenuli, roditelji u Švedskoj dobivaju i takozvani bonus za rodnu ravnopravnost, odnosno nešto veću plaću ako ravnomjerno podijele brigu o bebi.

Svaki dan se igrajte vani

Šveđani kažu: "Ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća." U školama u toj zemlji od djece se očekuje da svaki dan izlaze na zrak i igraju se vani, bez obzira na vrijeme. Svjež zrak smatra se vitalnim za djetetov razvoj, kao i prljanje u blatu, što je dobro za imunološki sustav djeteta.

Petak je dan za obitelj

Čuli ste za hygge, ali jeste li znali da Šveđani imaju svoju verziju udobnosti koja se zove mysigt? Petak je vrhunac udobnosti i zove se Fredagsmys. Tada se obitelji sklupčaju ispod deke, zapale svijeće, zajedno gledaju film te jedu grickalice i slatkiše.

Prihvatite vrtić

Dadilje su rijetkost u Švedskoj, a većina obitelji upisuje djecu u jaslice kad napune godinu dana. Ovdje se očekuje da djeca većinu vremena provode igrajući se, što je glavni fokus švedskog obrazovnog sustava. Pomaže što država subvencionira vrtiće u Švedskoj.

Ne razmišljajte previše o spolu

Zabave za otkrivanje spola nisu in u Švedskoj. Skandinavski roditelji trude se ne ograničavati djecu društvenim očekivanjima na temelju spola. Na primjer, u školama rade savjetnici za rodna pitanja, a u Stockholmu postoji čak i rodno neutralna predškolska ustanova. U jezik je uvedena bezrodna zamjenica "hen".

Opustite se oko rasporeda

Švedski stil odgoja ne podrazumijeva hrpu izvannastavnih aktivnosti. Rasporedi djece u toj zemlji nisu pretrpani nogometom, tenisom, satovima klavira ili plesom. Umjesto toga, poanta je pustiti djecu da se zabavljaju i igraju na otvorenom.

Nema fizičkog kažnjavanja

Švedska je bila prva zemlja u svijetu koja je 1979. godine zabranila batine i svaki oblik tjelesnog kažnjavanja. Umjesto toga, roditelji discipliniraju svoju djecu razgovorom s njima.

Pročitajte više