Dijetetičarka upozorila roditelje: Ne pričajte o dijetama pred djecom, to je opasno

Foto: Shutterstock

DIJETETIČARKA Abbey Sharp, koja se bori protiv wellness kulture, objavila je važno upozorenje na TikToku. Snimila je video u kojem je roditeljima otkrila neke jezive podatke.

"Želite razgovarati o pravom serijskom ubojici? Djeca u dobi od 5 do 6 godina birat će kao idealan tip tijela koji je manji od njihovog percipiranog tipa tijela. Do 6. godine djeca su svjesna koncepta dijete i mnoga su je probala. Do 7. godine jedno od četvero djece se ponaša kao da je na dijeti", objavila je Sharp pa dodala da je dijeta jedan od najvećih prediktora poremećaja prehrane, od kojih anoreksija ima najveću stopu smrtnosti.

"Dakle, ako mislite da je potpuno benigno pričati o svojoj keto dijeti ili masnim bedrima pred djecom jer ‘su mala’, vjerujte da nisu. Ona slušaju, vjeruju nam, ugledaju se na nas i moramo ih učiti da vole svoja tijela bez obzira na veličinu i oblik", dodala je.

Djeca upijaju sve oko sebe

Prema neuropsihologinji i članici Forbesovog zdravstvenog savjetodavnog odbora dr. Judy Ho, zastrašujuća statistika Sharp nažalost je točna.

"Ovaj video možda zvuči šokantno, ali statistike su apsolutno točne u smislu štetnih učinaka dijeta. Djeca upijaju sve oko sebe, ne samo iz društvenih medija već i iz onoga što govore i rade njihovi roditelji, članovi obitelji i prijatelji", istaknula je dr. Ho.

Uz to, navodi da pretpostavljamo da djeca u tinejdžerskoj dobi počinju formirati svoje poglede na izgled tijela, hranu i zdravlje, ali zapravo se te perspektive počinju oblikovati puno ranije. Zato roditeljima savjetuje da:

  • naglase ulogu hrane u osiguravanju hranjivih tvari i održavanju zdravlja,
  • učine jedenje pozitivnim iskustvom, kuhaju i pripremaju jela sa svojom djecom, pitaju djecu što žele jesti i uče djecu umjerenosti,
  • suzdrže se od komentiranja veličina tijela ljudi,
  • suzdrže se od negativnog komentiranja vlastitog tijela,
  • razviju zdrav odnos s hranom
  • pomognu u borbi protiv negativnih poruka i usporedbi na društvenim mrežama ograničavanjem izloženosti djeteta takvim informacijama,
  • pozitivno komentiraju sposobnosti vlastitog tijela, a ne izgled,
  • daju prioritet liječničkim pregledima.

"Vrlo je važno da roditelji imaju zdrave navike i da šalju pozitivne poruke svojoj djeci", poručuje dr. Robert Dracker, također član Forbesovog zdravstvenog savjetodavnog odbora.

Pročitajte više