Direktorica uspjeh pripisuje roditeljima profesorima: "Naučili su me važnoj mantri"

Screenshot: Youtube

Julia Stewart iza sebe ima dugu i uspješnu poslovnu karijeru. Njeni roditelji, oboje profesori u srednjoj školi, velikim su dijelom zaslužni za to, kaže ona.

68-godišnjakinja je 2002. postala prva žena direktorica na čelu IHOP-a. Pet godina kasnije, vodila je rizično preuzimanje Applebeeja koje je spojilo dva brenda u jednu tvrtku, nazvanu Dine Brands. Ta organizacija sada ima tržišnu vrijednost veću od 600 milijuna dolara.

Podnijela je ostavku na mjesto izvršne direktorice Dine Brandsa 2017. Umjesto da se povuče, tri godine kasnije pokrenula je wellness tvrtku Alurx. Izgradnja startupa bio je izazov s kojim se još nije susrela, kaže.

"Odrasla sam kao jedinica s dva roditelja učitelja koji su mi stalno ponavljali: 'Trebaš učiti do kraja života. Nikada ne trebaš prestati raditi. Nikada ne trebaš prestati čitati.' To je postala neka vrsta mantre za mene", govori Stewart za CNBC.

Stewart je odrasla u San Diegu, a prvi posao pronašla je kao tinejdžerica. Konobarila je kako bi uštedjela za auto. Najdraži dio posla bio joj je zbrajanje napojnica na kraju smjene, jer joj je voditelj u tim trenucima dijelio svoja zapažanja o tome kako radi i što treba poboljšati kako bi ponudila bolju uslugu i zaradila više novca.

"Voljela sam dobivati povratne informacije. Uvijek je u meni postojala ta želja da budem bolja. Mislim da je to do danas ostalo u meni", tvrdi.

"Ne moram biti najpametnija osoba u prostoriji"

Stewart je 1980-e provela radeći kao voditeljica marketinga u nekoliko restorana. Nakon što je došla na funkciju potpredsjednice, odlučila je da nikada neće postati izvršna direktorica bez iskustva u ulozi koja izravno usmjerava poslovne odluke. Zato se priključila programu obuke izvršnih direktora u Taco Bellu, koji je od nje zahtijevao da obuče uniformu i provede nekoliko mjeseci radeći u restoranu kao pomoćnica generalnog direktora.

"Tada sam prihvatila lekciju svojih roditelja. Što sam više učila kako restorani zarađuju novac, to sam bila sposobnija primijeniti te lekcije. Dobri vođe moraju shvatiti da možda nemaju uvijek odgovore i moraju biti dovoljno sigurni da potraže pomoć od bilo koga, uključujući mlađe osoblje u restoranu brze hrane", napominje.

"Kako stariš i postaješ uspješan, shvaćaš da ne moraš biti najpametnija osoba u prostoriji. Nikada mi nitko nije rekao da mi neće pomoći", dodaje Stewart.

Traženje novih izazova

Konstantno učenje uobičajena je osobina uspješnih vođa. Na primjer, Jeff Bezos odlučio je ostati otvoren i znatiželjan, čak i nakon golemog uspjeha Amazona, što je zadivilo njegova nasljednika na poziciji izvršnog direktora, Andyja Jassyja.

"Odlični lideri slušaju ljude unutar i izvan tvrtke te nastavljaju prilagođavati svoja mišljenja i ideje kako uče više. Nitko ne treba imati jedno mišljenje i držati ga se zauvijek", rekao je Jassy za Fortune u siječnju.

Stewart je provela tri godine između napuštanja Dine Brandsa i osnivanja Alurxa istražujući svoje mogućnosti. Nakon što je odlučila raditi nešto vezano uz zdravlje, intervjuirala je liječnike, psihologe i ostalo medicinsko osoblje kako bi bolje razumjela industriju.

"Ta se navika sada pokazuje korisnom. Željela sam napraviti nešto drugačije, nešto što će me izazvati na drugačiji način. I upravo se to dogodilo", zaključila je za CNBC.

Pročitajte više